Pensjon for omsorgsarbeid

Du kan få pensjon for å være hjemme med småbarn

Det samme gjelder hvis du tar vare på en syk, eldre eller funksjonshemmet person uten å motta lønn.

PENSJON FOR HJEMMEVÆRENDE FORELDRE: Dersom du er hjemme og tar vare på barn under seks år, har du rett til omsorgsopptjening. Det samme gjelder hvis du tar vare på en syk, gammel eller funksjonshemmet person som du enten er i familie med eller ei. Foto: Alena Ozerova/Shutterstock/NTB scanpix.
PENSJON FOR HJEMMEVÆRENDE FORELDRE: Dersom du er hjemme og tar vare på barn under seks år, har du rett til omsorgsopptjening. Det samme gjelder hvis du tar vare på en syk, gammel eller funksjonshemmet person som du enten er i familie med eller ei. Foto: Alena Ozerova/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at ulønnet omsorgsarbeid kan gi deg rett til pensjon?

Har du vært hjemme med småbarn, kanskje i flere omganger, eller tatt vare på syke, eldre eller funksjonshemmede personer, har du nemlig rett på såkalt omsorgsopptjening.

Det er imidlertid en del krav og regler for å motta denne typen pensjon, og hvordan du søker er også forskjellig.

Les videre for å finne ut om du kvalifiserer til pensjonsordningen.

Omsorg for barn under seks år

Hensikten med omsorgsopptjening er å «sikre at du får en viss opptjening i perioder med lav eller ingen arbeidsinntekt», skriver NAV.

Det er tre hovedkriterier som gir deg automatisk omsorgsopptjening:

Du mottar barnetrygd, har hatt omsorg for barn under seks år og er selv mellom 17 og 69 år gammel.

Omsorgsopptjeningen er den samme som du ville fått med en inntekt på 4,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden, altså 421.353 kroner.

Dersom du tjener mer enn dette, vil pensjonsopptjeningen basere seg på lønnsinntekten din.

Pensjonen kan bli høyere enn fra arbeidsinntekt

Kun én av foreldrene kan få omsorgsopptjening, men det er mulig å overføre pensjonen til den andre forelderen, hvis dette er mer lønnsomt for husholdningen.

NAVs pensjonsblogg skriver avdelingsdirektør Tor Borgan om Ida og Andreas med et barn på 11 måneder.

Dette husholdningseksempelet viser at hvis forelderen som velger å være hjemme med barnet tjener mindre enn inntektsbeløpet som legges til grunn, vil omsorgsopptjening faktisk gi høyere pensjonsopptjening enn det inntekten gjør.

Har du hatt omsorg for barn før 2010, har du mottatt omsorgsopptjening til og med året barnet fylte seks år, som tilsvarer pensjonen en inntekt på fire ganger grunnbeløpet i folketrygden gir.

Særegne regler for barneomsorg

Det er imidlertid noen spesielle regler du bør vite om hvis det er lenge siden du hadde omsorg for barnet, eller er i en viss alder.

For det første, hadde du omsorg for barn under sju år mellom årene 1967 og 1991, er det egne regler for opptjening til alderspensjon og avtalefestet pensjon i privat sektor.

Du kan lese mer om opptjeningsreglene på Finansportalens nettside også, men her skal Dinside forsøke å gi deg en oversikt:

  • Størrelsen på omsorgsopptjeningen før 1992 tilsvarer 18,1 prosent av fire ganger folketrygdens grunnbeløp.
  • For deg som er født i 1963 eller seinere, har det fra og med 2010 blitt godskrevet en omsorgsopptjening tilsvarende 18,1 prosent av 4,5 ganger folketrygdens grunnbeløp.
  • Er du født mellom 1948 og 1953, kan omsorgsopptjeningen for år før 1992 bare benyttes til å beregne avtalefestet pensjon i privat sektor.
  • Dersom du er født i 1954 eller seinere, kan omsorgsopptjeningen for år før 1992 benyttes både til å beregne avtalefestet pensjon i privat sektor og alderspensjon fra folketrygden.

Blir dette litt forvirrende og mye å holde styr på?

Ved å logge inn på dine pensjonssider hos NAV, får du oversikt over omsorgsopptjeningen din, samt mulighet til å føre over denne pensjonen til den andre forelderen.

Har du ikke fått omsorgsopptjeningen du mener du har rett på, kan du søke selv.

Omsorgsopptjening for å ta vare på andre personer

Så, over til deg som har hatt omsorg for syke, funksjonshemmede og eldre personer. Du har også rett til omsorgsopptjening, såframt visse kriterier er oppfylt:

Omsorgsarbeidet må vare minst 22 timer per uke med en total varighet på minst seks måneder i året. Her han du regne med en reisetid på opp til en halvtime. Videre må omsorgsarbeidet i utgangspunktet være ulønnet og personen du pleier må være medlem av folketrygden.

I noen tilfeller gir kommunen omsorgsstønad hvis du har omsorg for et familiemedlem, og dette kan gi omsorgsopptjening.

Det er også mulig å få pensjon selv om omsorgsperioden har vart mindre enn et halvt år, men dette skjer bare hvis den du tar vare på dør eller havner på institusjon. I tillegg må du ha fått omsorgsopptjening de siste tre årene.

NAVs pensjonsblogg skriver avdelingsdirektør Svein Sannes om Gro som tar vare på sin syke, demente mor.

Gro jobber deltid og tjener mindre enn 4,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Hun har derfor krav på omsorgsopptjening, fordi inntekten gir lavere pensjonspoeng enn omsorgsopptjeningen.

For å få omsorgsopptjening for syke, eldre eller funksjonshemmede personer, må du fylle ut et søknadsskjema.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer