Anleggsbidrag til nettselskapene

Du kan få regning på over 50.000 kroner for å sprenge strømkapasiteten

Huseiernes Landsforbund mener at NVEs ønske om å endre regelverket for anleggsbidrag gir en urettferdig kostnadsfordeling blant forbrukerne.

STRØMREGNING: Når du bygger hus og nettselskapene må utvide eller oppgradere strømnettet for at du skal få strøm, kan de kreve at du betaler anleggsbidrag. Dette kan havne på alt fra 50.000 til flere hundretusen kroner. NVE vil at nettselskapene skal ha plikt til å kreve anleggsbidrag, og har sendt regelendringene på høring. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
STRØMREGNING: Når du bygger hus og nettselskapene må utvide eller oppgradere strømnettet for at du skal få strøm, kan de kreve at du betaler anleggsbidrag. Dette kan havne på alt fra 50.000 til flere hundretusen kroner. NVE vil at nettselskapene skal ha plikt til å kreve anleggsbidrag, og har sendt regelendringene på høring. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg at du skal bygge et nytt hus eller flytte inn i en eldre bolig og har behov for å utvide og oppgradere strømnettet for å få nok elektrisitet til husholdningen. Når nettselskapene må gjøre slike utbedringer, kan de kreve et anleggsbidrag fra deg.

Er det slik at det bare er du som får nytte av oppgraderinger, er det rimelig at du tar regningen selv, men hva om du flytter inn i et veletablert boligfelt hvor alle enhetene trenger økt strømkapasitet når det kommer en ny tilflytter? For mange vil det logiske være at regningen blir delt mellom alle boligeierne, men det kan faktisk hende at du som siste tilflytter må ta hele regningen selv.

- De husholdningene som er så uheldige at de utløser et anleggsbidrag, vil oppleve regelverket som vilkårlig og særdeles urettferdig. Regningen kan komme på alt fra 50.000 til flere hundretusen kroner, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund.

Dinside har tidligere i år skrevet om hvordan oppsett av ladestasjoner for el-biler i borettslag og sameier kan havne på én av beboernes regning.

Hva er anleggsbidrag?

  • Nettselskaper har rett til å kreve anleggsgebyr fra bedrifter, sameier og borettslag for å dekke anleggskostnadene ved nye nettilknytninger eller ved forsterkning av nettet.
  • Beløpet varierer fra under 50.000 til 650.000 kroner, avhengig av plassering og lønnsomhet for transformatorstasjonen. I noen tilfeller kan beløpet bli høyere.
  • Bor du i frittstående enebolig eller rekkehus, kan du installere en ladestasjon med så høy effekt du selv ønsker uten å måtte betale anleggsbidrag. Dette gjelder så lenge du ikke overstiger størrelsen på inntakssikringen.

Kilder: NVE og Hafslund Nett

Mener forslag om anleggsbidrag er urettferdig

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har et forslag på høring med frist 25. mai, hvor de mener at nettselskapene skal ha plikt til å kreve anleggsbidrag for alle nettinvesteringer som utløses av kundenes behov for nettilknytninger eller økt kapasitet, samt at det ikke skal være lov å operere med et bunnfradrag som kan redusere anleggsbidraget til enkeltkunder.

Samtidig vil det innføres en tiårsregel om at alle fremtidige strømkunder med nytte av investeringen de neste ti årene også skal bli med å betale anleggsbidraget.

Huseiernes Landsforbund er positive til hovedmålene i NVEs forslag, men mener at et krav om anleggsbidrag ikke vil gi en rettferdig fordeling av kostnadene mellom husholdningskundene knyttet til strømnettet. De mener blant annet at regelendringsforslaget ikke har en utjevnende effekt.

- I områder der strømforbruket stiger vil det før eller siden være behov for oppgradering, men anleggsbidraget rettes mot den siste kunden som utløser bidraget, i tillegg til påfølgende kunder de neste ti årene, sier generalsekretær Meyer.

Forbrukerrådet vil beholde bunnfradrag

Der det er tilrettelagt for boligutbygging bør det kun innføres anleggsbidrag hvis det legges et bunnfradrag til grunn, som dekker alle rimelige behov for strømkapasitet blant kundene, ifølge Huseierne. En annen alternativ løsning de kommer med, er at nettselskapene krever et mindre tilknytningsgebyr for alle nye tilknytninger, hvor summen av disse bør øremerkes til nettinvesteringer for husholdningskundene.

Forbrukerrådet har også gitt et høringssvar til NVE. Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester og strøm, sier at anleggsbidrag gir et nødvendig prissignal, men det kan i enkelte tilfeller ramme huseiere hardt og virke urettferdig.

De skulle, imidlertid, ønske at NVE foreslo å beholde muligheten til å gi bunnfradrag eller innførte et tilknytningsgebyr rettet mot kundespesifikke nyinvesteringer i nettet. Samtidig understreker de at høye anleggsbidrag ikke blir et hinder for at folk tar grønne valg, som for eksempel å investere i elbiler.

NVE vil sikre at alle betaler sin andel

Ove Flataker, avdelingsdirektør i NVE, sier at når høringsfristen går ut, kommer de til å gjennomgå alle høringssvarene nøye. Dermed er det uforsvarlig å kommentere dem altfor detaljert på dette tidspunktet.

Det han kan si, derimot, er at strømnettet er i stor forandring, ettersom flere kjøper elbiler og må ha lademulighet hjemme for eksempel, samt ha mulighet for å fylle batteriene fort på langtur.

- På mange måter skal strømnettet overta for bensinstasjonene, og alt dette vil koste. Hvis ingen betaler anleggsbidrag, vil regningen sendes til resten av strømkundene som kanskje ikke trenger økt kapasitet, slik at regningen blir større for samfunnet som helhet, sier Flataker.

Med tanke på rettferdig kostnadsfordeling sier avdelingsdirektøren at hvis strømnettet i et boligområde er «fullt» og det kommer inn én ny kunde som sprenger kapasiteten, må det kanskje bygges en ny transformatorstasjon. Da foreslår NVE at den nye kunden skal betale sin andel av kapasiteten husholdningen trenger.

- Kommer det flere kunder i løpet av ti år, må de ta sin andel, men etter dette setter vi en grense, sier Flataker.

- Ikke alltid fornufting at én person tar hele regningen

Nils-Henrik von der Fehr er professor ved Økonomisk Institutt på Universitetet i Oslo. Han understreker at anleggsbidrag har vært bruk lenge, men at spørsmålet dreier seg om hvor langt nettselskapene skal gå med å kreve inn disse, og fra hvem.

- Hvorvidt anleggsbidragene er en rettferdig løsning, er avhengig av om strømanlegget er gunstig for bare én person eller en liten gruppe. Da er det rimelig at disse betaler hele bidraget, sier von der Fehr.

De vanskelige sakene er der det er snakk om oppgradering eller utvidelse når det kommer ett nytt hus i byggefeltet, ifølge professoren. I dette tilfellet er det ikke fornuftig økonomisk at siste tilflytter skal ta hele regningen selv, for oppgraderingen vil være en fordel for alle de andre i byggefeltet også.

Her bør altså anleggsbidraget deles mellom alle beboerne som nyter godt av oppgraderingen, mener von der Fehr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer