Skattemeldingen 2017

Du kan få skattefradrag for hjemmekontor

Men, du bør være oppmerksom på at dette kan påvirke hvorvidt du kan selge boligen din skattefritt.

FRADRAG FORHJEMMEKONTOR? Du får kun skattefradrag for hjemmekontor dersom du har et eget rom i boligen som kun brukes til inntektsbringende arbeid. Det teller dermed ikke at du svarer på e-poster ved kjøkkenbordet. Foto: Dejan Dundjerski/Shutterstock/NTB Scanpix.
FRADRAG FORHJEMMEKONTOR? Du får kun skattefradrag for hjemmekontor dersom du har et eget rom i boligen som kun brukes til inntektsbringende arbeid. Det teller dermed ikke at du svarer på e-poster ved kjøkkenbordet. Foto: Dejan Dundjerski/Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Visste du at du kan få skattefradrag for å ha hjemmekontor?

Ja, det kan du, men kun hvis du har et eget rom som kun «benyttes i inntektserverv», som Skatteetaten formulerer det. Med andre ord teller det ikke hvis du svarer på e-post ved kjøkkenbordet om morgenen, eller hvis du leverer rapporten din fra sofaen om kvelden.

- Fradraget for hjemmekontor gis enten med standardfradrag på 1.800 kroner i året eller med faktiske kostnader for hjemmekontoret, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Disse kostnadene må imidlertid sannsynliggjøres og kun gjelde hjemmekontoret, ikke selve boligdelen. Da kan du for eksempel ikke regne med det du betaler i ytre vedlikehold, forsikring og kommunale avgifter.

Boligtype har noe å si

Skatteetaten understreker et skille for om hjemmekontoret er i en fritaksbehandlet eller regnskapsbehandlet bolig.

I en fritaksbehandlet bolig benyttes minst halvparten av eieren selv regnet etter leieverdi. Dette gjelder også dersom en større del av boligen leies ut så lenge leieinntektene ikke stiger over 20.000 kroner.

Er hjemmekontoret ditt i en regnskapsbehandlet bolig, får du fradrag for kostnader etter de vanlige regler for bygninger som regnskapslignes. Flermannsboliger skal alltid regnskapsbehandles, altså boliger som inneholder tre eller flere selvstendige boenheter.

Hjemmekontor i regnskapsbehandlet bolig føres enten i næringsoppgave 1 post 7.700 eller i Næringsrapport skatt post 7.705.

Er hjemmekontoret ditt i en bolig du har leid, må leiekostnaden fordeles skjønnsmessig på boligdelen og hjemmekontoret, og den delen av leiekostnadene som gjelder hjemmekontoret føres i post 6300 i næringsoppgaven.

Husk at hjemmekontor kan påvirke skatt ved boligsalg

Men, før du bestemmer deg for å kreve skattefradrag for hjemmekontor, bør du vite at dersom du selger boligen med hjemmekontor som er benyttet i egen virksomhet, vil hjemmekontorets forholdsmessige andel være skattepliktig, uavhengig av om du oppfyller kravene for å kunne selge boligen skattefritt.

- Det kan derfor lønne seg å ikke bruke en del av boligen eksklusivt i egen virksomhet det siste året før salget, sier Lothe i Skattebetalerforeningen.

Ifølge bedriftstjenesten Visma er det enkeltpersonforetak som er den typiske målgruppen for hjemmekontorfradrag, men det finnes også de som får fradraget mens de jobber for en arbeidsgiver.

Advokat Torbjørn Wiken påpeker at i stedet for å kreve fradraget selv, kan du spørre arbeidgiver om han elle hun kan betale det hjemmekontoret koster.

Hvis arbeidsgiveren er villig til å dekke kostnadene, må du passe på at denne godtgjørelsen ikke overstiger det du ville hatt krav på i skattefradrag, for overskytende beløp vil skattelegges som ordinær lønn, legger advokaten til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer