Du kan få titusener tilbake

Klag på skatten.

Publisert
Sist oppdatert

Skatteoppgjøret for lønnstakere og pensjonister kom i juni. Mener du at du må betale for mye i skatt, har du fortsatt anledning til å klage på oppgjøret.

For dem som fikk skatteoppgjøret i juni er fristen 10. august, og for dem som får oppgjøret til høsten (blant andre næringsdrivende) er fristen 2. november, altså den samme dagen som innbetaling av restskatt skal betales.

Du slipper imidlertid ikke unna å betale restskatten, selv om du mener at Skatteetaten har gjort en feil. Får du medhold i klagen din får du tilbakebetalt det du har innbetalt for mye.

GLA' NYHET: Mer lønn, flere fradrag

Slik gjør du det

Klagen din må leveres skriftlig og det må fremgå hva som er feil og begrunnelsen for det. Du kan levere klagen elektronisk eller sende den som brev til skattekontoret.

Skjema for klage på likning for lønnstakere og pensjonister

Har du innenfor klagefristen bedt om opplysninger som du trenger for å kunne klage, er klagefristen tre uker etter at likningskontoret sendte deg opplysningene.

Har du ikke mottatt pliktig varsel om endringer som likningskontoret har gjort i selvangivelsen din, er fristen for å klage på dette tre uker etter at du ble gjort kjent med endringen, men ikke mer enn tre år etter inntektsåret.

Likningskontoret har plikt til å varsle deg dersom de gjør endringer i selvangivelsen din, men kan la være å varsle i disse tilfellene:

- når likningskontoret endrer poster i selvangivelsen som er klare regne- eller skrivefeil eller en opplagt misforståelse av skatteloven, og når likningskontoret ikke kan gå ut frå at skattyter har opplysninger som kan ha noe å si for likningen

- når endringer i formue er lavere enn 20.000 kroner

- når endringer i inntekt er lavere enn 1.000 kroner

- når likningskontoret stryker en post som ikke er fradragsgodkjent, og skattyter er varslet om en tilsvarende endring et tidligere år

- når likningskontoret endrer en post som er skjønnsmessig fastsatt, og skattyter har blitt varslet om tilsvarende endring et tidligere år.

Tallet på klager etter skatteoppgjøret for 2006 økte med 22 prosent fra året før. Totalt kom det inn 13.500 klager i fjor, ifølge Skattebetalerforeningen.

Inntekt fra utlandet - krev skattepengene tilbake

Har du hatt inntekt fra utlandet, i form av pensjon eller lønn, men er skattemessig bosatt i Norge, kan inntekten beskattes i både i Norge og i inntektslandet.

Dobbelsbeskatningen løses ved at skatten i Norge settes ned. Her har skattemyndighetene utarbeidet regler for beregning av skatt avhengig av hvor du har hatt inntekt og hvor stor denne inntekten har vært. Men du må selv ordne opp i dette.

For å få nedsatt skatt skal du ett av to fylle ut to skjemaer, RF-1147 (kredittskjema eller RF 1150 (alternativt fordelingsskjema) som legges ved ved selvangivelsen. Det har skjedd endringer som kan være til din fordel. Og du skal derfor være oppmerksom på følgende to punkter:

- Har du hatt arbeidsinntekt/pensjon i utlandet og ført gjeldsrenter i skjemaet? Her har detkommet nye regler fra og med inntektsåret 2007 som kan gi deg skattebesparelser.

- Har du hatt inntekt fra arbeid, pensjon eller virksomhet fra et EØS-land som utgjør mindre enn 90 prosent av personinntekten og ført foreldrefradrag, underholdsbidrag, sær- og minstefradrag på skjemaene, bør du også sjekke skatten din nøye, for disse fradragene skal ikke føres på de særskilte skjemaene. I sistnevnte tilfelle kan man klage også for inntektsårene 2005 og 2006.

Skattebetalerforeningen mener det er svært vanskelig å sette seg inn i disse reglene:

- Skattemyndighetene har veiledningsplikt, men har ikke gått inn å hjulpet folk med disse reglene. Sånn burde det ikke være, sier advokatfullmektig og skattefaglig ansvarlig i Skattebetalerforeningen Åse Kristin Nebb Ek til Dinside.no

Men er du uenig i likningskontorets behandling og utgang i skatteklagen din, er det til skatteklagenemnda du skal henvende deg. Og ja, dette tar tid.

Kilder: Skatteetaten og Skatt.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer