Du kan fortsatt binde renta

Ikke siden 2006 har så mange bedt om fastrente.

Tåler du fortsatt en rente på 7-8 prosent? Foto: Colourbox.com
Tåler du fortsatt en rente på 7-8 prosent? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antall nordmenn som binder boliglånsrenta si stiger, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Fastrenteandelen av finansforetakenes utlån til husholdninger var 9,2 prosent ved utgangen av 1. kvartal i år, en økning på 2,4 prosentpoeng fra utgangen av 4. kvartal 2008. Denne andelen er nå på sitt høyeste nivå siden 2. kvartal 2006.

De lange fastrentene har steget noe siden vi anbefalte våre lesere å vurdere å binde renta tidligere i år, men fastrentene ligger fortsatt på et relativt lavt nivå. Gjennomsnittlig flytende boliglånsrente siden 1996 er 6,3 %. Beste fastrentelån for fem år ligger, ifølge Finansportalen, på 4,7 prosent effektiv rente på fem år. Vil du binde for ti år, er beste fastrente nå 5,4 prosent effektiv rente.

Vær oppmerksom på at finansuroen trolig vil holde de flytende rentene langt nede de neste ett-to årene, og allerede i sommer kan det bli rentefest for deg med boliglån. Vurderer du å binde renta, bør du derfor tenke langsiktig, og i hvert fall ikke velge tre års binding.

Garanterer ikke lønnsomhet

Om du binder renta nå, har du ingen garanti for at dette vil være mer lønnsomt enn flytende rente. Det er imidlertid en myte at de som binder renta aldri kan tjene på dette. De som for eksempel bandt i 2004, kom litt bedre ut av dette enn de med flytende renter .

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.