Sommerjobb 2019

Du kan fortsatt sikre deg sommerjobb

Her er grepene som kan gi deg jobb i sommer - men vær obs på hva du har krav på.

LØNNSOM SOMMER: Flere unge kan tjene noen kroner på å ta en sommerjobb, enten i en bedrift, eller ved å tilby enkle tjenester mot betaling i nabolaget, for eksempel plenklipping. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
LØNNSOM SOMMER: Flere unge kan tjene noen kroner på å ta en sommerjobb, enten i en bedrift, eller ved å tilby enkle tjenester mot betaling i nabolaget, for eksempel plenklipping. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferien er like om hjørnet, og mange ungdommer og studenter jobber i ferien for å tjene noen kroner og få verdifull arbeidserfaring.

Det lønner seg som regel å være tidlig ute med å søke sommerjobb. I fjor anbefalte ekspertene å starte søkingen allerede i januar.

Har du derimot ikke søkt sommerjobb ennå, har du fortsatt sjansen. Ifølge Kristine Eia Kirkholm i Finn.no legges det fortsatt ut stillingsannonser, men det blir stadig færre jo nærmere sommeren vi kommer.

Nedgang i utlysninger

Det har blitt lyst ut i overkant av 7000 sommerjobber på Finn.no så langt i år. Dette er en nedgang på rundt fire prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

- Samtidig merket vi en stor økning i sommerjobber i fjor sammenlignet med 2017. I fjor så vi, for eksempel, at det ble lagt ut veldig mange stillinger i februar, mens det i 2017 kom ut nesten like mange stillinger i mai som februar, sier Kirkholm til Dinside.no.

Dette bør du gjøre

Hennes beste tips er å gå inn på Finn, sortere jobber i nærheten av deg og sende søknader. Det er jo også en mulighet for at sommerjobben kan bli en deltidsjobb etter ferien, så se også hva som ligger ute av deltidsstillinger i nærområdet.

Det er flest sommerjobber innen salg og helsepersonell å finne på Finn. I tillegg er det mange stillinger innen logistikk og lager, servering, kundeservicestillinger og transport.

Og, finner du ikke ledige stillinger på Finn eller mislykkes på intervju, skader det ikke å gå innom butikker, kiosker eller lignende personlig å spørre om de trenger ekstra folk i sommer.

Du kan også henge opp en lapp i nabolaget og tilby enkle tjenester mot betaling, som å klippe plen og hekk, lufte hund og annet.

Alle skal ha arbeidskontrakt

Bjarne Lagesen er ungdomsrådgiver i LO, og de fleste spørsmålene han får fra ungdom dreier seg om minstelønn, arbeidstid og -kontrakt.

- I sommerjobb gjelder de samme reglene som om du skulle være en vanlig arbeidstaker. Det som kan være viktig å huske på er at om du er under 18 år, finnes det flere lover som regulerer hvor mye du kan jobbe og hvor mye pause du skal ha, sier Lagesen til Dinside.no.

Regler for arbeid og alder

  • Har du passert 13 år kan du gjøre lett arbeid som rydding og å gå med avisen.
  • Har du fylt 14 år, kan du også ha annet arbeid som ledd i skolegang eller i praktisk yrkesorientering. Slike opplæringsprogram skal være godkjent av skolemyndighetene.
  • Dersom du er under 15 år, eller er skolepliktig, kreves det skriftlig samtykke fra foreldre eller andre foresatte før du kan begynne i arbeid.
  • Har du passert 15 år kan du ta jobber som ” ikke kan være til skade for helse, utvikling eller skolegang”, for eksempel kontor- og butikkarbeid, rydde- og vedlikeholdsarbeid i parker.
  • Har du passert 18 år kan du ta hvilken jobb du vil, men du kan ikke selge brennevin før du har fylt 20 år.

Kilde: Arbeidstilsynet

Alle som skal gjøre en jobb for noen i Norge skal ha en arbeidskontrakt, understreker han videre. Arbeidskontrakten er ditt og arbeidsgivers viktigste dokument for arbeidsforholdet, og i den skal det, blant annet, stå hva du skal jobbe med, hvor mye du skal jobbe og hvem som er ansatt og arbeidsgiver.

Arbeidskontrakten er viktig for å unngå eventuelle misforståelser mellom arbeidstaker og -giver, og kontrakten er ikke gyldig før begge parter har signert den.

Husk også at det er viktig med en god CV, en godt skrevet søknad og å stille forberedt til jobbintervju, dersom du blir innkalt, både når det gjelder sommerjobb og andre stillinger.

Husk feriepenger og pensjon

Selv om du jobber i ferien, har du likevel rett til feriepenger, som skal utbetales ved sluttoppgjøret. For ungdom er dette ofte når sommerjobben er over.

- Du får også pensjonsopptjening fra man er 13 år fra Folketrygden, så en sommerjobb er ikke bare lønn i dag, men også fremtidig lønn, sa forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Dinside.no i fjor.

Når det gjelder skatt, trenger du ikke å skatte av lønnen din hvis du tjener 55.000 kroner eller mindre i året. Du kan bestille frikort på Skatteetatens nettside, eller vanlig skattekort hvis du tjener mer enn skattegrensen.

Er du student, må du huske at du ikke kan tjene mer enn 177.257 kroner i året dersom du mottar stipend, minner Sandmæl om. Inntekt over denne grensen gir redusert stipend.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer