Du kan gå kraftig ned i inntekt om du blir arbeidsledig

Mister du jobben, har du rett på dagpenger fra NAV. Men uansett hvor mye du har tjent, får du maks 346.000 kroner i året.

OVERRASKENDE LITE I DAGPENGER: Mange blir overrasket over hvor lite de får i dagpenger ved arbeidsledighet. Uansett hvor mye du har tjent, får du maks 346.000 kroner i året. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
OVERRASKENDE LITE I DAGPENGER: Mange blir overrasket over hvor lite de får i dagpenger ved arbeidsledighet. Uansett hvor mye du har tjent, får du maks 346.000 kroner i året. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange møter en overraskende stram økonomisk hverdag som arbeidsledig.

Ja, du har rett på dagpenger fra NAV, men uansett hva du hadde i årslønn da du sluttet, har NAV et tak på hvor mye du kan få utbetalt i dagpenger.

- Mister du jobben, har du rett på dagpenger fra NAV. Disse utgjør i snitt rundt 62 prosent av inntekten din, men maksimalt 346.000 kroner i året, brutto, forteller forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard, til Dinside.

Dette er noe som kommer overraskende på mange.

- De aller fleste som kontakter NAV Kontaktsenter kjenner til reglene for dagpenger. Men det er også en del som blir overrasket over en betydelig nedgang i inntekten som arbeidsledig, uttaler arbeids- og tjenestedirektør i NAV, Kjell Hugvik, til Dinside.

LES OGSÅ: Nå skal du få dagpenger også når du er på ferie

Derfor er det maks 346.000 kroner

Gjennomsnittlig årslønn

Beregnet årslønn for alle ansatte utgjorde i 2015, 518.100 kroner.

Ansatte i olje- og gassutvinning hadde den høyeste årslønna i 2015, med 803.600 kroner.
(Kilde: SSB)

Beregningene for dagpengestønaden tar utgangspunkt i folketrygdens grunnbeløp (G) - som også brukes til fastsettelse av pensjonspoeng og pensjoner fra folketrygden.

Grunnbeløpet justeres hvert år, og er 92.576 kroner per 1. mai 2016.

- Dagpenger beregnes ikke av inntekter over 6 G, det vil si omtrent 555.000 kroner. Det betyr at mange vil gå mer enn merkbart ned i inntekt i en periode på dagpenger, sier forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard, til Dinside.

Noen fagforeninger gir også støtte til sine medlemmer i perioder med permisjoner eller arbeidsledighet. Dette kan være i form av direkte inntektsstøtte, ved at de betaler avdragene dine på boliglånet eller støtte til andre løpende utgifter. Dette bør du sjekke med fagforbundet ditt, dersom du er medlem av et.

Hovedvilkårene for å få dagpenger er at du:

 • Har fått redusert arbeidstiden din med minst halvparten (50 prosent)
 • har hatt en minsteinntekt fra lønnet arbeid på minst 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) i året som gikk, eller minst 3 G i løpet av de tre siste avsluttede kalenderårene
 • er registrert som arbeidssøker og sender meldekort hver 14. dag
 • er reell arbeidssøker
 • bor eller oppholder deg i Norge

 • (Kilde: NAV)

  LES OGSÅ: Se hvilke ord du bør droppe i jobbsøknaden

  Du mister også pensjonsopptjening

  - En annen konsekvens er at du ikke bare går ned i inntekt, men du mister også pensjonsopptjening hvis du mister jobben. Det kan også bli vanskeligere å få lån fordi banken må vurdere din betjeningsevne. Har du råd til det, anbefaler jeg å bli boende der du er i en situasjon der inntekten din er usikker, oppfordrer Picard.

  Hun oppfordrer til at det ikke er tid for de store investeringene, i perioder med usikker inntekt.

  Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand Foto: Storebrand
  Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand Foto: Storebrand Vis mer


  - Styr unna store oppussingsprosjekter eller hytte, bil eller båt. For noen kan det bli nødvendig å selge huset og flytte til noe rimeligere for å klare hverdagen. Det er imidlertid mye du kan gjøre før det går så langt, sier Picard, og har noen råd til hva som kan hjelpe på:

  • Bruk de lave rentene: Se på de lave rentene som en mulighet hvis du har lån – enten til å betale ned ekstra, eller til å bygge opp en økonomisk buffer som du kan tære på senere.
  • Sikre deg hvis du har mye gjeld: Ligger du våken om natten på grunn av mye gjeld, så vurder fastrente på hele eller deler av lånet. Hvis inntekten din ikke endrer seg negativt, så kan du heller prøve å betale raskere ned på den delen av lånet med flytende rente.
  • Kutt i de store utgiftene: En betydelig utgiftspost for mange er bil, og mange har ikke bare én, men to eller flere biler. Å selge en bil gir lavere utgifter og umiddelbar større likviditet.
  • Spar på bedre pris: Bedre lånerente kan utgjøre flere tusen kroner i året. 0,5 prosent bedre rente på et boliglån til 3 millioner gir 15.000 kroner spart i året før skatt.
  • Utsett hvis du må: Det er mulig å fryse noen utgifter hvis økonomien blir trang. Du kan be om avdragsfrihet på studielån og boliglån, og leverandører av andre typer tjenester som strøm og telefon, kan være fleksible på betaling hvis du forklarer situasjonen.
  • Spar smart: Usikre tider gjør at flere vil spare til senere. Merk at banksparing over tid er et direkte tapsprosjekt nå som rentene er så lave. Har du mer enn tre års horisont på sparingen, velg aksje- eller kombinasjonsfond. Er du fullstendig allergisk mot risiko, så betal heller ned gjeld enn å oppbevare pengene i banken.
  • Det bør være innlysende, men styr unna forbruksgjeld så langt du klarer, og betal ned dyr gjeld nå hvis du har det. Selv om forbrukslån kan gi midlertidig likviditet, kan dyre lån bli din verste fiende hvis du får redusert inntekten din.

  Du kan få mer støtte fra NAV

  Det er også muligheter for ytterligere støtte fra NAV, utover dagpenger.

  Dette kan være «økonomisk sosialhjelp» som skal sikre deg midlertidige inntekter til livsopphold.

  Alle kan søke, men før du kan få stønad heter det seg at du må «vurdere alle andre muligheter til å forsørge deg selv».

  Også her finnes det statlige satser og veiledere for å beregne økonomisk sosialhjelp, men her er det mye skjønn og vurderinger fra NAV-kontoret i forhold til hvilke utgifter de finner det nødvendig å dekke for at du skal ha et «forsvarlig livsopphold».

  Du kan lese mer om økonomisk sosialhjelp hos NAV.

  Stor økning langtidsledige

  Arbeidsledigheten økte gjennom 2015, og ifølge ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) har det vært en markant økning i tallet på langtidsledige mellom 3. kvartal 2015 og 3. kvartal 2016.

  Samlet sett har det vært en økning i arbeidsledigheten på 11.000 det siste året, 18.000 flere langtidsledige – det vil si personer som har vært ledige i over et halvt år – og 7.000 færre korttidsledige.

  Økningen i arbeidsledigheten det siste året har i hovedsak rammet personer i alderen 25–54 år.

  De langtidsledige utgjør nå 37 prosent av de ledige.

  Det har vært en særlig stor nedgang i sysselsatte i bergverksdrift og utvinning, som domineres av olje- og gassvirksomheten, på 18 prosent siden 3. kvartal 2015.

  Ifølge SSB har det kun vært mindre endringer i sysselsettingen i de øvrige næringene siste år.

  LES MER:

  Sjekk om du kan reise til utlandet som arbeidsledig

  Blir du arbeidsledig, må du krysse her for å få penger fra Nav

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer