Bytte bolig som pensjonist

- Du kan gjøre smart i å leie bolig på dine eldre dager

Mange opplever at eneboligen er like mye verdt som en sentral leilighet når de blir pensjonister. Ekspertene kommer med råd til hvordan du kan løse bosituasjonen.

PÅ FLYTTEFOT: Det er ikke uvanlig at folk selger huset og kjøper en mindre leilighet når de blir pensjonister. Men, husk at huset ditt kan være verdt like mye som en ny leilighet i byene med de heteste boligmarkedene, og dermed krever boligbyttet litt planlegging. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
PÅ FLYTTEFOT: Det er ikke uvanlig at folk selger huset og kjøper en mindre leilighet når de blir pensjonister. Men, husk at huset ditt kan være verdt like mye som en ny leilighet i byene med de heteste boligmarkedene, og dermed krever boligbyttet litt planlegging. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt naturlig at man flytter inn i en mindre bolig når man blir eldre og pensjonist, sier Carsen Five, prosjektleder i Pensjonistforbundet.

Dette er langt mer praktisk enn å bo i et stort hus, da leiligheten ofte er over én etasje og i umiddelbar nærhet til butikker og offentlig kommunikasjon. I tillegg er gjerne bo-, vedlikehold- og forsikringskostnadene lavere for en leilighet enn et hus.

Det som likevel overrasker mange, er at huset de har bodd i de siste årene er like mye verdt som en leilighet i byen, kanskje er til og med leiligheten dyrere. I slike tilfeller må du ta opp ekstra lån for å kjøpe leiligheten.

Five framholder at det er viktig at du planlegger pensjonisttilværelsen, blant annet ved å gjøre deg kjent med boligmarkedet og hva du får i pensjon. En fallgruve for mange er at de har lånt opp på boligen, og allerede sitter med en del gjeld.

- Sørg for at du selger før du kjøper ny, mindre bolig. Da vet du hva du har og hvor mye du kan kjøpe for, sier han.

- Vær gjeldfri som pensjonist

Å nedbetale gjeld er også en form for sparing, selv om dette er noe bankene ikke pleier å markedsføre, men heller sparer til rådgivingssamtalene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer