Fordeler og ulemper med aksjesparekonto

Du kan ha ASK hos flere leverandører

Vil du kaste deg ut på aksjemarkedet i 2018, bør du lese videre.

SPARE I AKSJER: Med utsatt gevinstskatt og utsatt frist på å flytte over verdipapirene dine til aksjesparekonto, som varer ut 2018, kan det være lurt å sette seg inn om en slik sparekonto passer deg. Foto: Scanpix.
SPARE I AKSJER: Med utsatt gevinstskatt og utsatt frist på å flytte over verdipapirene dine til aksjesparekonto, som varer ut 2018, kan det være lurt å sette seg inn om en slik sparekonto passer deg. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nytt år betyr nye muligheter, også når det gjelder sparingen din.

En undersøkelse gjennomført av Sentio for Skagen Fondene, viser at 35 prosent av alle nordmenn vil spare mer i år, og 46 prosent vil spare like mye som før.

Skagen Fondene forklarer resultatene med at innføringen av aksjesparekonto (ASK), samt relanseringen av individuell pensjonssparing (IPS), har gjort det mer attraktivt for nordmenn å spare.

Når det gjelder ASK, er fristen for å flytte verdipapirene dine over på en slik konto utvidet til å vare ut 2018.

Men mange vet ikke hva IPS og ASK er for noe, spesielt sistnevnte, viser undersøkelsen. Derfor gir vi i Dinside deg en innføring, slik at du kan finne ut om dette er sparingen for deg.

Gir deg utsatt skatt

Først av alt: Hva er en aksjesparekonto (ASK)?

Jo, dette er en konto hvor du kan kjøpe og selge enkeltaksjer og aksjefond med utsatt skatt. Når du en gang i fremtiden tar ut avkastningen fra kontoen, derimot, må du betale gevinstskatt.

Sparer du i aksjer og aksjefond utenfor en ASK, må du, på den andre siden, skatte av alle salg og all flytting av andeler mellom ulike fond.

- Når du utsetter å betale skatt av salg, så lenge gevinsten beholdes i ASK, eller bytter fond, bedrer du avkastningsmulighetene dine, sier Pål Bergskaug, leder av formuesforvaltning i Skagen Fondene.

Alt om aksjesparekonto (ASK)

  • Med en ASK, kan du kjøpe og selge verdipapirer skattefritt så lenge du ikke tar ut gevinsten, altså du får utsatt skatt.
  • Det opprinnelige kontantinnskuddet ditt på ASK-en og inngangsverdien på overførte verdipapirer, kan du ta ut når som helst uten å betale skatt.
  • Du betaler bare skatt av eventuell gevinst som tas ut av ASK-en.
  • Med penger på ASK kan du investere i aksjefond, børsnoterte aksjer og børsnoterte egenkapitalbevis. Noen typer verdipapir er ikke inkludert i ordningen, blant annet aksjer notert utenfor EU eller EØS, samt kombinasjons- og obligasjonsfond.
  • ASK tilbys av banker, verdipapirforetak og forvaltningsselskap for verdipapirfond.
  • Du kan opprette ASK hos én eller flere leverandører. Hvilke verdipapirer du kan velge blant vil kunne variere leverandørene imellom.
  • Du kan også flytte en ASK fra én leverandør til én annen, uten at det utløser skatt.

Kilde: Finansportalen

Finansportalen får en god del spørsmål om aksjesparing, blant annet om en slik konto er en god idé, samt hvilken leverandør det er lurt å velge.

Du trenger imidlertid ikke å velge én leverandør, du kan nemlig opprette aksjesparekonto hos flere leverandører hvis du vil.

- Du kan også flytte en aksjesparekonto mellom leverandører, uten at det utløser skatt, sier Elisabeth Realfsen, daglig leder og redaktør i Finansportalen.

Reglene for ASK står i skatteloven, etter Finansdepartementets forskriftsendringer fra september i fjor.

Fleksibilitet til fordel og ulempe

Bergskaug i Skagen Fondene peker på at fleksibiliteten som kommer med ASK, er en av de store fordelene med spareløsningen.

Dersom du har flere ASK-er hos ulike banker, kan du lettere gi bort andeler til barna dine, ifølge Bergskaug. Har du kun én ASK, kan du ikke gi den bort til flere mottakere uten at det utløser skatt.

Denne fleksibiliteten kan, derimot, slå begge veier.

Mange ønsker å investere i aksjefond som leverte gode resultater i fjor, noe som bekymrer fondsselskapet, da dette kan føre til at kundene mister mye avkastning på veien.

Realfsen i Finansportalen ber deg også om å være forsiktig med å velge fond basert på historisk avkastning.

- Det er ingen systematikk i at fond som har gjort det bra tidligere, vil gjøre det igjen, sier hun.

Sjekk gebyrene hos tilbyderne

Så, hvordan skal du vite hvilke fond du bør velge til ASK-en din?

Finansportalen anbefaler først og fremst vanlige forbrukere å heller kjøpe andeler i aksjefond, framfor enkeltaksjer.

- Før du velger fond, bør du studere fondslistene og sammenligne forvaltningsgebyr, risikoklasse og historisk avkastning, sier Realfsen.

Når det stimuleres med skattefordeler, kan leverandørenes gebyrer nemlig bli høye, ifølge Realfsen. Leverandøren kan kreve gebyr for flytting, uttak, avslutting eller administrasjon av kontoen.

Du bør i tillegg forsikre deg om at du velger en leverandør som kan tilby indeksfond som alternativ, anbefaler hun.

Skagen Fondene framholder at det er gratis å opprette ASK hos dem, samt at de ikke har administrasjonsgebyr. Videre er de nøye med å opplyse kundene om kostnader og gebyr knyttet til kontoen.

- Enkelt forklart betaler du relativt lite dersom fondene ikke gjør det bedre enn markedet, mens hvis du får bedre avkastning enn det generelle markedet, må du betale litt mer, sier Bergskaug.

- Jo lenger du sparer, desto bedre

Når det gjelder faren for å tape penger du sparer i ASK, er det ingen fare for å gjøre dette ved å opprette en slik konto i seg selv, ifølge Finansportalen.

- Risikoen er knyttet til verdien av fondsandelene dine, uansett om du har dem i eller utenfor ASK, sier Realfsen.

Elisabeth Realfsen, daglig leder og redaktør i Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen.
Elisabeth Realfsen, daglig leder og redaktør i Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen. Vis mer

En ASK kan kun inneholde aksjer eller aksjefond med minst 80 prosent aksjeandel, legger hun til.

- Husk at jo lenger du sparer i fond, desto mindre er sjansen for å tape penger. Vi anbefaler minimum fem års tidshorisont, jo lenger, desto bedre, sier Bergskaug i Skagen Fondene.

Velger du aksjefond med store svingninger, vil ikke det endres om du har fondet plassert i en ASK eller ei, fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer