Søke om stipend

Du kan ha rett til stipend når du går på videregående skole, men du må søke

Er du under 18 år, må du ha foreldrenes signatur på stipendsøknaden.

STUDIESTØTTE: Selv om videregående skole er gratis for de fleste, trenger du kanskje penger til utstyr eller hvis du bor hjemmefra. Det kan du søke om hos Lånekassen, og du trenger ikke å betale dem tilbake. Foto: Antonio Guillem/Shutterstock/NTB Scanpix.
STUDIESTØTTE: Selv om videregående skole er gratis for de fleste, trenger du kanskje penger til utstyr eller hvis du bor hjemmefra. Det kan du søke om hos Lånekassen, og du trenger ikke å betale dem tilbake. Foto: Antonio Guillem/Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du begynne eller fortsette på videregående skole, kan du søke om stipend hvis du har fått innvilget skoleplass til høsten. Svar på skolesøknaden finner du på Vigo, og stipend søker du om via Lånekassen.

Hvis du ennå venter på svar om du har kommet inn på skolen, anbefales du å vente med å søke om stipend, slik at du slipper å gjøre dette to ganger. Det er nemlig flere faktorer som spiller inn på hvor stort stipend du kan få, blant annet hvilket studium du går og hva foreldrene dine tjener, ifølge Utanning.no.

Elever som har fått skoleplass, enten på privat eller offentlig videregående skole, og samtidig har takket ja til å stå på venteliste hos Vigo, må vente med å søke om stipend til etter 1. august.

I motsetning til studielån, må du ikke betale tilbake stipendet du blir tildelt.

Offentlig videregående skole, private videregående skoler med statstilskudd og opplæring i bedrift er gratis for elever med ungdomsrett, altså rett til tre års videregående skole eller to år skole med tilhørende læreperiode, som du må bruke innen utgangen av året du fyller 24 år.

Tre typer stipend

Du kan imidlertid trenge penger til enkelte ting i studietiden, og følgende stipend tilbys av Lånekassen:

  • Utstyrsstipend: Dette skal bidra til å dekke nødvendig skolemateriell, for eksempel leie av PC, kjøp av bøker eller kokkeklær. Alle elever med ungdomsrett har rett på utstyrsstipend på enten 1.032 kroner, 2.285 kroner eller 3.818 kroner, avhengig av utdanningsprogram, men de må søke om det.
  • Bostipend: De som må bo borte for å gå på skole, kan få bostipend for å dekke bokostnader. For eksempel, hvis skolen din ligger mer enn 40 km unna hjemmet ditt, har du rett på bostipend på 4.437 kroner i måneden.
  • Grunnstipend: Dette skal bidra til levekostnader for elever fra familier med svak økonomi, og kan brukes til for eksempel mat og klær. Om du får grunnstipend eller ikke, og hvor mye du får, er avhengig av foreldrene dine sin inntekt. Grunnstipendet kan være på inntil 3.224 kroner i måneden.

Dersom du er under 18 år, må foreldrene eller vergen din signere på stipendsøknaden din. Dette er enklest og raskest via Digipost eller E-boks. Lånekassen anbefaler foreldre å opprette en digital postkasse før eleven søker om stipend.

Mange søker om stipend

Lånekassen melder om et stabilt høyt antall elever som søker om stipend hvert skoleår.

Benedicte Borchgrevink, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen.
Benedicte Borchgrevink, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen. Vis mer

- I fjor søkte om lag 180.000 elever om stipend og lån til videregående utdanning, hvor rundt 164.000 fikk innvilget en eller annen form for støtte, sier Benedicte Borchgrevink, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen.

Differansen mellom søknader og utbetalte stipend, består av elever og lærlinger som enten har fått avslag, eller som ikke har hentet ut stipendet sitt, for eksempel fordi de har sluttet på skolen.

De fleste studentene ved videregående skole ble tildelt utstyrsstipend for skoleåret 2017 til 2018, etterfulgt av bostipend og grunnstipend. I overkant at 3.100 elever fikk innvilget alle tre stipendtyper, ifølge Borchgrevink.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer