Hvor etisk er banken din?

Du kan ikke reservere deg mot uetiske investeringer

Når du setter penger i banken, må du undersøke hvilke etiske prinsipper som gjelder, slik at pengene dine ikke investeres i formål du ikke ønsker.

DINE, MINE, VÅRE PENGER: Sparepengene dine lånes ut til privatpersoner og bedrifter, og det er banken som bestemmer hvem som får lån. Når det gjelder pengene du setter i fond, kan banken investere disse fritt, men du kan legge føringer. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
DINE, MINE, VÅRE PENGER: Sparepengene dine lånes ut til privatpersoner og bedrifter, og det er banken som bestemmer hvem som får lån. Når det gjelder pengene du setter i fond, kan banken investere disse fritt, men du kan legge føringer. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du er kanskje opptatt av å velge bærekraftige klær og møbler i butikken, men vet du hvordan banken investerer pengene dine?

- I utgangspunktet står bankene helt fritt til å investere kundenes sparepenger, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Motytelsen består i at kundene enten mottar renter på sine bankinnskudd eller avkastning på sine fondsplasseringer, legger Jensen til.

Ingen reservasjonsrett

Selv om regelen sier at bankene kan investere pengene dine fritt, finnes det unntak.

- Bankene kan ikke ta og investere kundenes innskudd, altså sparepengene dine. Sammen med penger bankene låner fra andre kilder, lånes disse pengene primært ut igjen til privatpersoner og bedrifter, sier Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge.

Disse pengene kan for eksempel gå til folks boliglån, eller bedrifter som trenger kapital. Bankens ansvar er å passe på hvem de låner til, og at låntakerne kan betale tilbake.

- Slike kredittpolicies kan kundene kreve å få vite om før man velger bank, men så langt er det ikke mulig å «reservere seg» mot hva sparepengene kan lånes ut til, sier Fåne.

Når det gjelder bankkundenes investeringer i fond, kan kundene selv bestemme hva pengene skal investeres i.

Det blir stadig mer vanlig at bankene og livselskapene tilbyr «grønne fond», eller andre fond som er tilpasset kundens ønsker.

- Bankene forvalter også sine egne penger, som er egenkapitalen eierne har skutt inn i banken, sier Fåne.

Her er det eierne, gjennom styret, som lager regler for hva banken skal investere i eller ikke.

Bedre på bærekraft

Etisk bankguide er en del av det internasjonale initiativet Fair Finance Guide, som skal gi forbrukere, organisasjoner og myndigheter innsyn i hvordan bankene forholder seg til viktige temaer innenfor etikk og bærekraft.

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. Foto: Renate Madsen.
Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. Foto: Renate Madsen. Vis mer

Forbrukerrådet og Framtiden i våre hender (FIVH) samarbeider om bankguiden i Norge, som rangerer femten banker. I årets rangering kommer Cultura bank best ut, mens Sparebank 1 SR legger seg på bunn.

- Basert på en internasjonal metode som benyttes i flere land, kartlegger vi retningslinjene og policydokumentene til de største bankene som har virksomhet i Norge, sier Anja Bakken Riise, leder i FIVH.

Bankene vurderes innen 13 temaer, blant annet klima, menneskerettigheter og våpen. Alle temaene veier like tungt, ifølge Riise.

Fåne i Finans Norge, ser en klar tendens til at bærekraft og samfunnsansvar blir tillagt mer og mer vekt både med tanke på hva banker låner penger ut til, og hva de tilbyr til kundene å investere i.

- Norge ligger langt fremme på dette området, og bevisstheten er økende, sier Fåne.

Ikke fornøyd? Bytt bank!

Er du ikke fornøyd med investeringene, må du bytte bank.

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: Ole Walter Jacobsen.
Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: Ole Walter Jacobsen. Vis mer

- Da må du velge en bank som tydelig tilkjennegir at enkelte typer investeringer er uaktuelle, sier Jensen i Forbrukerrådet.

På denne måten er du sikker på at pengene dine ikke investeres i uetiske selskap eller prosjekter, ifølge Jensen. En annen mulighet er å rette en direkte henvendelse til banken og kreve svar på om banken utelukker enkelte typer bransjer eller enkeltselskaper.

- Selskapene har også prinsipper for hva de investerer i, hva de gjør med selskaper i gråsonen, og hvilke selskaper de trekker seg ut av, sier Fåne i Finans Norge.

Ved å velge indeksfond, kan du korrigere fortløpende hvilke selskap forvalteren, altså banken, til enhver tid ikke kan investere i, ifølge Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer