Hvor etisk er banken din?

Du kan ikke reservere deg mot uetiske investeringer

Når du setter penger i banken, må du undersøke hvilke etiske prinsipper som gjelder, slik at pengene dine ikke investeres i formål du ikke ønsker.

DINE, MINE, VÅRE PENGER: Sparepengene dine lånes ut til privatpersoner og bedrifter, og det er banken som bestemmer hvem som får lån. Når det gjelder pengene du setter i fond, kan banken investere disse fritt, men du kan legge føringer. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
DINE, MINE, VÅRE PENGER: Sparepengene dine lånes ut til privatpersoner og bedrifter, og det er banken som bestemmer hvem som får lån. Når det gjelder pengene du setter i fond, kan banken investere disse fritt, men du kan legge føringer. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du er kanskje opptatt av å velge bærekraftige klær og møbler i butikken, men vet du hvordan banken investerer pengene dine?

- I utgangspunktet står bankene helt fritt til å investere kundenes sparepenger, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Motytelsen består i at kundene enten mottar renter på sine bankinnskudd eller avkastning på sine fondsplasseringer, legger Jensen til.

Ingen reservasjonsrett

Selv om regelen sier at bankene kan investere pengene dine fritt, finnes det unntak.

- Bankene kan ikke ta og investere kundenes innskudd, altså sparepengene dine. Sammen med penger bankene låner fra andre kilder, lånes disse pengene primært ut igjen til privatpersoner og bedrifter, sier Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge.

Disse pengene kan for eksempel gå til folks boliglån, eller bedrifter som trenger kapital. Bankens ansvar er å passe på hvem de låner til, og at låntakerne kan betale tilbake.

- Slike kredittpolicies kan kundene kreve å få vite om før man velger bank, men så langt er det ikke mulig å «reservere seg» mot hva sparepengene kan lånes ut til, sier Fåne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer