Søke sommerjobb

Du kan lage din egen sommerjobb

Ruter gir deg lønn for arbeid du finner på selv i sommer, og pengene hentes fra billettinntektene.

KREATIV SOMMERJOBB: Det kan være vanskelig å finne sommerjobber som er ledige og passer deg, men nå har du faktisk mulighet til å ta enda mer kontroll over søkeprosessen. Kollektivselskapet Ruter tilbyr deg lønn for sommerjobber du finner på selv. Vil du søke, må du sende inn søknad innen 27. mai, gjerne med video og bilder av det du vil jobbe med. Foto: Per Løchen/NTB Scanpix
KREATIV SOMMERJOBB: Det kan være vanskelig å finne sommerjobber som er ledige og passer deg, men nå har du faktisk mulighet til å ta enda mer kontroll over søkeprosessen. Kollektivselskapet Ruter tilbyr deg lønn for sommerjobber du finner på selv. Vil du søke, må du sende inn søknad innen 27. mai, gjerne med video og bilder av det du vil jobbe med. Foto: Per Løchen/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

På busser, trikker og t-baner i osloområdet kan du i disse dager se fargerike plakater hvor det står: «Hva vil du jobbe med i sommer? Bestem selv!».

Kollektivselskapet Ruter har nemlig kjørt i gang en kampanje hvor alle over 15 år kan sende inn en søknad hvor de foreslår hva de vil ha som sommerjobb. Dersom de blir utvalgt, får de lønn av Ruter hele arbeidsperioden.

Hittil har det blitt sendt inn over 50 søknader. Det er varierende og kreative søknader, blant annet fra yogainstruktører, dukketeatergrupper, dansere og ansiktsmalere, ifølge kommunikasjonsrådgiver Knut-Martin Løken.

Kollektivreisende betaler for sommerjobbene

Du som er trofast kollektivreisende og ikke har tenkt å søke sommerjobb hos Ruter, lurer kanskje på hvor pengene til lønningene kommer fra.

- I likhet med de fleste bedrifter har vi et markedsføringsbudsjett, og det er dette vi bruker til å lage kampanjen og betale de som får sommerjobb, sier Løken.

Halvparten av Ruters inntekter kommer fra kollektivreisende og ellers som tilskudd fra eierne, altså Oslo kommune og Akershus fylkeskommune.

Sommerjobbene i år vil, i likhet med tidligere år, bli lønnet fra budsjettene som lages fra alle Ruters inntekter, også de du gir dem når du kjøper bussbillett. Det betyr at du sponser den eventuelle reiseguiden på Grünerløkka og sjongløren i Frognerparken.

Får lønn etter alder og erfaring

Foreløpig er det satt av 650.000 kroner uten moms til sommerkampanjen og lønningene. Sommerjobberne vil få timelønn basert på alder og erfaring med en minimumssats på 140 kroner.

For å vise et eksempel på hvordan lønnen kan se ut: En person på 15 år som vil gjøre ansiktsmaling får betalt for forarbeid og innkjøp på sju timer pluss gjennomføring av selve ansiktsmalingen over fem sekstimers arbeidsdager. Det vil si at hvis vedkommende har en timelønn på 150 kroner, blir total lønn 5.550 kroner.

- Det vil også beregnes feriepenger av lønningene, legger Løken til.

Ansatte i Ruter vil være til stede og følge opp de 20 heldige som får sommerjobb hos dem i år, samt passe på at de gjennomfører jobbene som avtalt.

- Kjempeartig stunt

Jon Paulsen, rekrutteringssjef i Manpower, synes stillingsutlysningen til sommerjobbene er et kjempeartig stunt, og tror at kampanjen fort kan bli en snakkis.

- Vi kjenner ikke til slike stillingsbeskrivelser i arbeidsmarkedet til vanlig. Mange supplerer, derimot, jobbannonser med kampanjer i sosiale medier og lignende for å nå ut, sier Paulsen.

Pål Henriksen Spjelkavik, leder av LOs sommerpatrulje, har studert vilkårene til Ruters sommerjobbkampanje og mener de er gode og innenfor lovens rammer.

- Så lenge Ruter er bevisst sitt arbeidsgiveransvar om opplæring, HMS-rutiner og andre nødvendige plikter, virker dette som en spennende sommerjobb, sier Spjelkavik.

Når det gjelder lønn, legger han til at det ikke finnes lovfestet minstelønn i Norge, og at lønningene er individuelle. Dersom du vil søke sommerjobb hos Ruter eller et annet sted, kan du kontakte LO med spørsmål om dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer