Du kan miste lukrativt frynsegode

Betaler arbeidsplassen parkering når du er på jobb? Snart kan det hende du må skatte av fordelen.

Publisert
Sist oppdatert

Dette er ett av forslagene i Transportetatenes forslag til Nasjonal Transportplan 2010-2019, som et ledd i planen om å øke mobilitet i byene.

I forslaget skriver transportetatene:

Samtidig må mer restriktive tiltak tas i bruk, fordi mulighetene er små for å redusere veksten i bruk av personbil med kun positive virkemidler. Køprising og skattlegging av gratis parkering på arbeidsplassen vil dempe bilbruken.

Les hele forslaget (ekstern lenke).

Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Foto: Colourbox.no
Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Foto: Colourbox.no Vis mer


Det er lett å tenke at gratis parkering på arbeidsplassen er en selvfølge, men det er mange som ikke får dette dekket.

Er man riktig uheldig, koster det opptil 46.000 kroner per år i parkeringsutgifter. Dette tilsvarer (hold deg fast) 84.000 kroner i året i lønn.

Les mer her: Frynsegodenes konger

En kan altså si at en ansatt med betalt p-plass tjener 84.000 kroner mer i året enn sidemannen, som må betale for parkeringsplassen selv.

Dersom du benytter bilen til arbeidet gjelder selvfølgelig andre regler.

Frynsegode bedre enn lønn

Tjener du mellom 400.000 og 650.000, har du i en marginalskattesats på 44,8 prosent. Det vil si at du må betale cirka 45 prosent skatt av hver krone du tjener i tillegg til lønnen du har i dag. For å sitte igjen med nok etter skatt til å betale frynsegodet av egen lomme, må du motta cirka 1,8 ganger så mye i lønn som frynsegodet koster i markedet.

Regn ut: Din skatt i 2008

Hva mener du? Er bilen et nødvendig onde, som må til for å tidsklemma til å gå opp, eller er det på tide at myndighetene heller sponser mer miljøvennlige tiltak, som kollektivtrafikk? Si din mening i debatten.

Kilde: Samferdselsdepartementet


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer