Du kan miste retten til NAV-pengene

Disse må holde seg i Norge hvis du ikke vil miste inntekt.

FRISTENDE FERIEMÅL: Men mottar du penger fra NAV, bør du dobbeltsjekke om du mister stønad ved å reise til utlandet. Foto: Colourbox.com
FRISTENDE FERIEMÅL: Men mottar du penger fra NAV, bør du dobbeltsjekke om du mister stønad ved å reise til utlandet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du avhengig av inntekt fra NAV i form av dagpenger, ventelønn, sykepenger eller arbeidsavklaringspenger?

Reglene knyttet til utbetaling i ferien varierer avhengig av hvilken stønad du mottar. DinSide har derfor sett nærmere på reglene i forbindelse med feriedager og reiser til utlandet.

Bli i Norge

Mottar du dagpenger i forbindelse med arbeidsledighet, og er avhengig av denne inntekten i sommer, bør du holde deg i Norge. Reiser du til utlandet, mister du retten til dagpenger de dagene dette gjelder. Velger du likevel å reise på ferie, fører du opp de aktuelle dagene som feriedager i meldekortet - og blir trekt for disse.

Reiser du derimot til hytta på Sørlandet, eller besøker slekt og venner i Norge, trenger du ikke å føre opp dette som ferie i meldekortet. Det viktige er nemlig at du er tilgjengelig og aktiv i forhold til jobbsøkeraktiviteter. Altså er det ikke krav om at man du skal oppholde seg i eget hjem for å ha krav på dagpenger.

Les også: Dropp minibanken i utlandet hvis du har disse bankkortene

Ikke syk i utlandet

Er du mottaker av sykepenger, må du i utgangspunktet oppholde deg i Norge for å ha rett til sykepenger. Det er likevel mulig å søke NAV om rett til å beholde sykepengene for den tiden du oppholder deg i utlandet.

En annen mulighet er å avvikle lovbestemt ferie når du er sykmeldt. Da mottar du ikke sykepenger, men skal benytte feriepengene. Du fyller ut i papirene til NAV når du skal avvikle ferie.

Mottakere av arbeidsavklaringspenger kan ta ferie, og også reise til utlandet, men da skal aktiviteter som er avtalt med NAV kunne gjennomføres som planlagt. Har ikke NAV aktuelle aktiviteter for deg i perioden, skal du ikke føre fravær på meldekortet, og du får utbetalt arbeidsavklaringspenger som normalt.

Vil du ta fri fra planlagte aktiviteter og ikke være tilgjengelig for NAV på eget initiativ, vil du ikke få utbetalt arbeidsavklaringspenger for de dagene dette gjelder.

Les også: Nå blir det enklere å søke jobber

Ferie med ventelønn

Er du mottaker av ventelønn gjennom NAV, kan du faktisk reise til utlandet med god samvittighet. Det er nemlig mulig å ta inntil tre uker ferie i løpet av ett år uten å miste retten til denne utbetalingen.

Ønsker du lenger ferie enn tre uker er dette mulig, men du får ikke utbetalt ventelønn for mer enn de tre ukene.

Dette er ...

 • Arbeidsavklaringspenger: Skal sikre deg inntekt i perioder du på grunn av sykdom eller skade har behov for bistand fra NAV for å komme i arbeid.
 • Dagpenger: Er en delvis erstatning for tapt arbeidsinntekt og skal bidra til å søke og beholde arbeid.
 • Sykepenger: Man har rett til sykepenger fra arbeidsgiver ved sykdom etter å ha vært ansatt i minst fire uker.
 • Ventelønn: Kan innvilges til ansatte i statlige virksomheter som blir uforskyldt oppsagt.
 • Kilde: Nav.no
 • Les også: Spår mange ledige jobber


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer