Egenmelding

Du kan miste retten til sykedager

Dagene du kan melde egen sykdom til sjefen er talte, og egenmelding-dagene kan bli inndratt ved misbruk.

FRA EGEN- TIL SYKMELDING: Oppsøker du ikke lege og får sykmelding umiddelbart etter utløpet av egenmeldingsperioden, faller retten til sykepenger bort for egenmeldingsdagene i forkant, advarer juridisk rådgiver. Foto: NTB
FRA EGEN- TIL SYKMELDING: Oppsøker du ikke lege og får sykmelding umiddelbart etter utløpet av egenmeldingsperioden, faller retten til sykepenger bort for egenmeldingsdagene i forkant, advarer juridisk rådgiver. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager er den mange som er borte fra jobb grunnet egen sykdom, eller må være hjemme med syke barn.

Dersom sykdommen er kortvarig, er det egenmelding som gjelder. Det vil si at den ansatte melder fra til arbeidsgiver om arbeidsuførhet grunnet sykdom eller skade uten å legge fram sykmelding.

Men hvor mange ganger kan egenmelding brukes i løpet av et år? Og er det greit å være syk nok for å komme på kontoret, men frisk nok til å ha hjemmekontor?

Begrensede egenmelding-dager

For å kunne benytte deg av egenmelding for egen sykdom, må du ha jobbet minst to måneder hos din nåværende arbeidsgiver, mens ved barns sykdom kan du bruke egenmelding etter kun fire uker, opplyser juridisk rådgiver Jørgen Brostrøm på Simployer.no.

Hvor mange egenmelding-dager har du?

  • Dersom bedriften følger IA-ordningens regler for egenmelding, kan du bruke egenmelding åtte sammenhengende dager, og totalt 24 dager i løpet av 12 måneder.
  • Hvis ikke, er grensa tre dager i løpet av en 16-dagersperiode, samt fire egenmeldingsperioder i løpet av 12 måneder.
  • Du kan ikke bruke egenmelding for halve dager, hvis du eksempelvis går hjem fra jobben midt på dagen.

Hvis du har vært borte fra jobben i mer enn 14 dager, må du tjene opp retten til å benytte egenmelding på nytt, men dette gjelder ikke ferie eller avspasering.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer