- Har du ikke kjøpt det regninga viser, kan du bare nekte å betale den, sier Paal Bjønness, juridisk rådgiver ved Forbrukerrådets sekretariat.
Grunnen? Du har ikke noe å bevise, uansett om du har brukt kortet i Norge eller i utlandet, over disk eller i en nettbutikk.
Beviser
- Kortselskapet og banken har bevisbyrden, ikke du. De må sannsynliggjøre at det er du som har bestilt eller kjøpt den aktuelle varen, sier Bjønness.
Siden det er bortimot umulig for kredittaktørene å bevise dette, er praksisen i de fleste tilfeller at de stryker beløpet det er snakk om. De tar tapet, for å si det slik.
Verre er det om det er snakk om svindel med et såkalt debetkort, der pengene trekkes fra kontoen din med en gang. Da merker du pengetapet momentant.
Med en gang
Finansavtaleloven gjør heldigvis at du får pengene tilbake.
Loven gir nemlig kredittselskapene såkalt "tilbakeføringsplikt". De må tilbakeføre pengene til kontoen din med en gang du har meldt fra om svindelen, og signert en erklæring om at det ikke er du som har brukt pengene. Skulle det mot formodning vise seg at du har bestilt eller kjøpt det som regningen viser, må du betale pengene tilbake til selskapet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger