Gebyr på lønns- og brukskonto

Du kan spare 4.600 kroner i året på å bytte dagligbank

Finansportalens nye tjeneste lar deg sjekke gebyr og avgifter, slik at du får den beste banken til brukskortet ditt.

ETT GEBYR HER, ETT GEBYR DER: Hver gang du bruker bankkortet, kommer det et gebyr i tillegg til summen du betaler for det du kjøper. Du kan spare en god del penger på å bytte dagligbank, og en ny tjeneste fra Finansportalen hjelper deg å finne det beste alternativet for deg. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix.
ETT GEBYR HER, ETT GEBYR DER: Hver gang du bruker bankkortet, kommer det et gebyr i tillegg til summen du betaler for det du kjøper. Du kan spare en god del penger på å bytte dagligbank, og en ny tjeneste fra Finansportalen hjelper deg å finne det beste alternativet for deg. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mange ganger trekker du bankkortet i løpet av dagen?

Kanskje tre ganger for en kopp kaffe og et par ganger på butikken, og så betaler du gjerne noen regninger om kvelden og fører over ukelønn til barna dine.

Hvor mange korttrekk blir dette i løpet av uka, måneden og året?

Ifølge Forbrukerrådet tenker de fleste av oss sjelden på at mange banker tar seg god betalt for lønns- og brukskontoer. Ofte sniker gebyrer og kostnader seg på over tid.

Derfor har Finansportalen lansert en nettjeneste hvor du kan sjekke kostnadene knyttet til din dagligbank ut fra hvordan du bruker den.

– Alle har en dagligbank, men nesten ingen flytter på lønnskontoen. Dermed er disse kontoene perfekte melkekyr for finansbransjen, sier Elisabeth Realfsen, daglig leder i Finansportalen.

Spar nesten 3.000 kroner årlig på å bytte bank

Et eksempel på forskjellene mellom bankene kan se slik ut:

  • Billigst: Dersom du er 40 år med en gjennomsnittlig nettolønn på 33.200 kroner i måneden, er den billigste lønnskontoen hos OBOS-banken, hvor du faktisk går 100 kroner i pluss hvert år.
  • Dyrest: Hjelmeland Sparebank er det dyreste alternativet, med årlige nettokostnader på 2.714 kroner og en innskuddsrente på 0,05 prosent.

Men det er ikke sikkert at dette er den beste og dårligste banken for alle i 40-årsalderen med snittlønn.

I Finansportalens dagligbanktjeneste kan du plotte inn hvor ofte du bruker bankkort, nett- og mobilbank, gjør minibankuttak, bruker kortet i utlandet og så videre. Da får du en anbefaling som passer akkurat deg.

OBOS gir sparerente på brukskontoen

OBOS-banken understreker at altfor mange forbrukere i lang tid har tatt til takke med tilnærmet null i rente på lønnskontoen, samt betaler ganske mye i gebyr til banken sin.

De er opptatt av å forenkle bankhverdagen mest mulig, og gir kundene sine sparerente på brukskontoen, slik at de kan organisere økonomien sin slik de selv ønsker.

Alle kan bli kunde hos oss, men siden OBOS er eid av medlemmene, er det de som får de beste betingelsene, sier administrerende direktør Marit Midttun.

DNB: – Lite besparelser å hente

Rentene og gebyrene til dagligbankene endres ikke særlig ofte, ifølge Realfsen. Hun er imidlertid spent hvilken betydning synliggjøringen via nettjenesten vil få for markedet.

DNB er positive til Finansportalens nye tjeneste, da den gjør det lettere for forbrukerne å velge riktig bank.

Vi tror likevel ikke at innskuddsrenten og gebyrene til lønns- og brukskonto er der kundene er mest opptatt av prissammenlikninger, fordi disse er ganske presset allerede. Dermed er det relativt lite besparelser å hente, hevder kommunikasjonsrådgiver Cecilie Skjennald i DNB.

Banken mener at i en totalvurdering vil nok lånerente, tekniske løsninger og utvalg av tjenester også ha mye å si.

– Dagligbank betyr noe for alle

Realfsen påpeker at sammenlikningen av dagligbankene viser en prisforskjell på nærmere 5.000 kroner per år på det meste.

Dette tilsvarer en renteøkning på 0,25 prosent for et boliglån på to millioner kroner.

Slike beløp betyr en god del for mange sin privatøkonomi. Derfor betyr dagligbank noe for absolutt alle forbrukere, sier Realfsen.

Så, hvordan bør du sjekke dagligbanken?

Du bør sette deg inn i hva tjenestene og transaksjonene koster i produktdetaljene som følger med nettjenesten til Finansportalen.

Her kan du få overraskelser, ifølge Realfsen. Et SMS-varsel når du mottar e-faktura kan nemlig koste deg tre kroner hver gang.

– Er det vanskelig å få utgiftene per år ned på et rimelig nivå, bør du vurdere å flytte banktjenesten, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer