Fond og konkurs

Du kan tape hele fonds­sparingen din

Selv om du må ha maks uflaks for at dette skal skje, er det likevel greit å være klar over at det er en reell risiko for at alle pengene du har satt i fond kan gå tapt. Derfor bør du «ha eggene i mer enn én kurv».

SPARING: Spareøkonom i Nordnet, Bjørn Erik Sættem, forklarer forskjellene på å spare i fond og bank. Video: Michael S. Jæger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du spart penger i fond, vet du at verdien kan variere mye, spesielt på kort sikt. Under starten av coronakrisen, for eksempel, opplevde mange at fondene sank betraktelig i verdi, men heldigvis var mye av «tapene» av midlertidig karakter. Det samme opplever flere også i disse dager.

Da er det viktig å huske på at fondssparing er langsiktig sparing:

  • Du setter pengene i fond og lar dem stå der og «godgjøre» seg i fem, ti eller tjue år - slik at du forhåpentligvis kan ta ut mer enn du satte inn, den dagen du trenger fondssparepengene dine.
  • Verdien av fondssparingen kan svinge en god del gjennom hele spareperioden, og det er knyttet større risiko til fondssparing enn en vanlig sparekonto i banken, men samtidig er potensiell avkastning større enn på konto - altså at sparepengene dine vokser mer i fondene.

La oss likevel se nærmere på dette med risiko, for hvor stor risiko er det egentlig ved fondssparing? Kan du, for eksempel, tape alle pengene du har satt i fond?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer