Endre skattekortet

Du kan tape på å betale for mye skatt

Det er nemlig null prosent rente på tilgodeskatten. Dermed kan det heller lønne seg å få restskatt.

KJØPEKRAFT: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha sparepengene dine stående på bankkonto når rentene er lave. I saken under kan du lese om at tilgodeskatt også gjør at du kan tape kjøpekraft. Video: Stig B. Fiksdal Vis mer
Publisert

I år er det ingen renter på restskatten - og derfor kan du fint vente til siste frist med å betale eventuell restskatt i år.

Samtidig er det null prosent rente på tilgodeskatt også, altså beløpet du får tilbake dersom du har betalt for mye skatt.

- Dette er leit hvis du har fått et stort beløp tilbake fra Skatteetaten, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til Dinside.

Du taper kjøpekraft

Grunnen til at null-renta på tilgodeskatten er så kjip, er at prisveksten på varer og tjenester øker mer enn pengene dine gjør i verdi, både hvis du har hatt et altfor høyt skattebeløp og hvis pengene står på en konto med lav rente.

- Å få tilbake på skatten oppleves av mange som en gave fra staten, men det er dine penger du får tilbake. Når renta på tilgodeskatten er null, og du har kontroll på skatten du skal betale, kunne du ha tjent mer ved å heller spare pengene på en måte som gir deg renter, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer