Søke om stipend og legat

Du kan være født med retten til et stipend

Noen ganger er det nok med god innsats, mens andre ganger må du søke for å bli tildelt ekstra stipend.

PERSONLIG STØTTE: Er du ekstra skoleflink, har en spesiell helsetilstand eller skal studere et sted de snakker et annet språk enn engelsk? Da kan du søke om stipend fra Lånekassen eller andre stiftelser og bedrifter. Foto: Thomas Brun/NTB scanpix
PERSONLIG STØTTE: Er du ekstra skoleflink, har en spesiell helsetilstand eller skal studere et sted de snakker et annet språk enn engelsk? Da kan du søke om stipend fra Lånekassen eller andre stiftelser og bedrifter. Foto: Thomas Brun/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har tidligere gitt råd om renten på studielån, hvordan du får lånet til å vare lengst mulig og hva du kan investere studiepengene du ikke bruker i.

Men, disse sakene har for det meste handlet om basisstøtten fra Statens Lånekasse. Foruten denne finnes det flere legater og stipend du kan søke om hvis du oppfyller visse kriterier.

- Med tanke på at én av tre heltidsstudenter i Norge har jobb ved siden av skolen for å spe på studentøkonomien, tror jeg mange har interesse av legatene som finnes, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Tidsfristen for å søke om legater og ekstra stipend varierer, og det lønner seg å få oversikt så fort som mulig. Derfor kan du lese mer om ulike typer studiestøtte i denne saken, så rekker du kanskje søknadsfristene for høstsemesteret, eller i det minste vårsemesterets frister.

Nederst i saken har vi plukket ut noen av de «særeste» legatene du kan søke om.

Forbrukerøkonomen fikk flere fond selv

Først og fremst lurer du kanskje på hva et legat er for noe?

Et legat er en pengegave som gis til personer som oppfyller visse kriterier, for eksempel i utdanningssammenheng, men også dersom de trenger støtte til livsopphold eller er vanskeligstilt på noen annen måte. Når det gjelder studier, er legat, stipend og fond så å si det samme.

Én person som fikk ekstra støtte til utdannelsen som ga henne suksess i yrkeslivet, er Silje Sandmæl selv:

- Jeg var heldig å få tildelt to fond når jeg skulle studere utenlands: Ett fra skolen og ett fra arbeidsgiver. Det er mange fond du enten kan få tildelt eller søke på. Fondet fra skolen fikk jeg tildelt på grunn av innsats, mens fondet fra arbeidsgiver søkte jeg på og fikk innvilget, sier forbrukerøkonomen.

FIKK FONDSSTØTTE: Silje Sandmæl i DNB fikk to fond da hun studerte i utlandet. Hun råder studenter til å sette seg inn i hvilke legat og stipend som finnes, som de enten kan få for god innsats eller må søke om. Foto: Stig Fiksdal.
FIKK FONDSSTØTTE: Silje Sandmæl i DNB fikk to fond da hun studerte i utlandet. Hun råder studenter til å sette seg inn i hvilke legat og stipend som finnes, som de enten kan få for god innsats eller må søke om. Foto: Stig Fiksdal. Vis mer

Må ikke tilbakebetales

Foruten studiestøtte fra Lånekassen finnes det 7.700 norske fond og legater fra ulike stiftelser, hvor av mange tilbyr stipender til studenter i utlandet, ifølge Mathias Horne, rådgiver i Fundraising.how.

- Måten denne typen studiestøtte skiller seg fra den Lånekassen tilbyr, er at det er kontante bidrag, som ikke må betales tilbake eller er betinget av at alle fag gjennomføres og blir bestått, forklarer Horne.

Han mener det er mest relevant å søke legat til studier i utlandet når det gjelder å finansiere utdannelsen.

Dette er Norsk Studentorganisasjon (NSO) enig i. Mange skoler i utlandet koster mer penger enn det du får i støtte fra Lånekassen, og da kan det være lurt å undersøke hvilke muligheter du har til å hente inn mer støtte til utdanningen sin, utdyper velferds- og likestillingsansvarlig Fam Karine Heer Aas.

Lånekassen tilbyr mer enn basisstøtte

Før vi ser nærmere på de ulike stipend- og legatordningene som finnes fra andre enn staten, tar vi for oss de som Lånekassen tilbyr:

 • Lånekassen tilbyr et vanlig stipend gjennom basisstøtten, der 40 prosent av studielånet blir omgjort til stipend hvis du ikke bor hjemme mens du studerer.
 • I tillegg tilbyr de ekstrastipend til studenter med nedsatt funksjonsevne, som gjør at de ikke kan arbeide ved siden av studiene. Tilsvarende finnes det støtte om sommeren til studenter med nedsatt fuksjonsevne som ikke kan jobbe i sommerferien.
 • Støtte til forsinkelse gis til elever og studenter i høyere og annen utdanning med funksjonshemming, som blir forsinket utover ett undervisningsår.
 • Forsørgerstipend tildeles de som bor sammen med barn født i 2003 eller senere mens de studerer.
 • Skal du studere i utlandet kan du få språkstipend hvis det er et annet undervisningsspråk enn engelsk. Da kan du få 21.366 kroner til språkkurs. Du kan også få reisestøtte for å dekke to tur-retur-reiser i året hvis du studerer utenfor Norden. Eksempler på hvor mye du får i støtte til studier utenfor Norden finnes på Lånekassens nettside.

Legat etter fag, geografi eller helse

Som sagt, stipend og legat fra andre enn Lånekassen er ikke utformet universelt slik at alle har rett på støtte. Da er det personen, organisasjonen eller bedriften som tilbyr studiestøtten som bestemmer kriteriene.

- Ta en titt og se om det er noen stipend og legat som passer for deg. Selv om du ikke oppfyller alle kriteriene som stilles, kan du søke og satse på at du treffer andre, sier Sandmæl i DNB.

Aas i NSO ber deg lese avtalen nøye før du signerer, så du ikke får deg noen ubehagelige overraskelser.

Det er flere steder du kan søke og lete etter perfekte stipend for deg, blant annet:

 • ANSA er organisasjonen for norske studenter i utlandet, og de gir deg flere typer rådgivning før, under og etter utenlandsstudiene.
 • Fundraising.how er spesialister i fondssøkning og legater, og matcher studentens og virksomheters unike profiler.
 • Legathåndboken er et annet nyttig hjelpemiddel med oversikt over 2.000 ulike stipend.

Som Legathåndboken viser, er det flere kriterier som gjelder for ulike stipend. De kan være fagorienterte, for utenlandsstudier, for forskning, ha sosiale kriterier og geografiske betingelser.

Noen stipend er «særere» enn andre

Dinside har tatt en titt på tre stipend med svært spesifikke kriterier. Hvem vet, kanskje du er midt i målgruppen?

 • Lanns legat til fyrvokteres og fiskeres barn: Som navnet tilsier, må søkeren være barn av fyrbetjening eller fiskere, og dette bekreftes av NAV. Stipendet er fra 3.000 til 5.000 kroner.
 • Julie Knuths stiftelse: Formålet med dette stipendet er «å gi verdige døtre av embetsmenn eller verdige døtre av eiere av landeiendommer eller gård- og grunneiere i byene i Norge, Sverige og Danmark et årlig bidrag så lenge de er ugifte». Bidraget deles ut om høsten og er på 1.500 kroner.
 • Kjell Moens minnefond: Dette fondet er til bevaring av Tana-laksen og støtter forskning og undersøkelser av alle forhold rundt villaksen i Tanavassdraget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer