Du kan være i faresonen

Mange nordmenn dør av hudkreft, og blondiner er ekstra utsatt. Her er faresignalene.

Du kan være i faresonen
Publisert
Sist oppdatert

Påsken er starten på en sesong der huden ofte blir utsatt for hyppig og mye sol.

Enten du er på påskefjellet, har reist på påskeferie til utlandet eller nyter hjemme-påske i år, er sjansen stor for at påskesola nå titter fram og lar deg nyte slutten på mørketiden og hilse våren velkommen. Hittil er historien både fristende og vakker.

Nyt gjerne sola - men vær dog forsiktig. Slik lyder de gjentatte rådene fra forskere og leger, som du kanskje har sett og hørt deg lei av i løpet av årene. Men de gjentas ikke uten grunn.

Her stråler det mest i påsken

I 2007 var Norge på toppen av listen over land med flest tilfeller av fløflekkreft. Det er kanskje ikke så rart, ettersom folk med rødt eller blondt hår og som har vært mye solbrent som tenåring, har mellom fem og ti ganger så stor sjanse for å utvikle slik kreft.

Tilstanden heter melanom på fagspråket, og kan være livsfarlig om den er ondartet.

Snø dobler strålingen

- Vi bør være forsiktige i påskesola, for de færreste av oss har vært mye ute i sola før vi tar turen på fjellet. Da er huden vår tynn og følsom, og det er lett å bli solbrent, sier professor Johan Moan, kreftforsker ved Radiumhospitalet, til forskning.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer