Du lyver nok du også

De fleste foreldre gjør det. Vær forsiktig, råder ekspertene.

I verste fall resulterer lyving i at barna ikke lærer seg visse regler og normer, mener ekspertene.  Foto: Colourbox.com
I verste fall resulterer lyving i at barna ikke lærer seg visse regler og normer, mener ekspertene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om de fleste foreldre opererer med et «ærlighet varer lengst»-prinsipp i hjemmet, strekker foreldre ofte strikken ganske langt likevel, ifølge en ny studie.

Når foreldre skal overbevise barna om at urealistiske vesener virkelig lever, eller at det vil skje merkelige ting med de små når de gjør noe galt, tyr de ofte til kreative utsagn og forklaringer.

- Vi er overrasket over å se hvor ofte foreldre lyver, sier studiemedforfatter Kang Lee ved University of Toronto, ifølge MSNBC.

- Vi lekte hund. Dette lyver foreldre om

Barna lærer ikke

Da dette er et rimelig nytt forskningsområde, er ekspertene usikre på hvilke følger denne type løgner har, men de tror barn ikke har godt av å høre for mange skrønefortellinger i en alder hvor de prøver å lære seg å sosialisere. Forskerne mener dessuten at for mange løgner kan utfordre forholdet mellom foreldrene og barna.

I verste fall resulterer det i at barna ikke lærer seg visse regler og normer, mener ekspertene.

Samtidig erkjenner de at det er OK å være litt uærlig noen ganger. – Å, for en fin tegning du har laget, er et eksempel på dette, selv om det bare er noen kruseduller på arket. Men tenk deg likevel godt om, og finn eventuelt et alternativ, råder ekspertene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.