Du må betale ekstra for 4G-fart

Operatørene skryter av 4G, men struper deg ned til 3G-hastigheter om du ikke punger ut.

BETYR IKKE 4G-HASTIGHET: Når det står "4G" på mobilen din betyr det at du er koblet på et 4G-nett. Men det betyr ikke at du får 4G-hastigheter. Det bestemmer nemlig abonnementet ditt.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BETYR IKKE 4G-HASTIGHET: Når det står "4G" på mobilen din betyr det at du er koblet på et 4G-nett. Men det betyr ikke at du får 4G-hastigheter. Det bestemmer nemlig abonnementet ditt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har operatørene skrytt i reklame og utallige pressemeldinger om deres utbygging av 4G-dekning. Og de siste årene har det fungert slik: Hadde du tilgang på 4G-nett på 4G-mobilen din, fikk du tilgang på 4G-hastigheter.

Nå er det stopp.

Operatørene har i det stille begynt å strupe hastigheten på abonnementene sine, og tilbyr den raskeste surfe-farten bare til kundene som betaler aller mest.

4G kan også brukes i rutere – sjekk vår test av 4G-miniruteren fra Telenor

Høyere pris, høyere fart

Inntil nylig var det først og fremst inkludert databruk som skilte mobilabonnementene. Nå har det dukket opp et nytt punkt: Maks datahastighet.

For eksempel koster det fra 149 kroner måneden å surfe med opptil 10 megabit per sekund (Mbps) hos Telenor, og 599 kroner om du vil ha 40 Mbps. Du må altså betale en høyere pris for høyere hastigheter. Konsekvensen: Selv om det står "4G" på mobilskjermen din, betyr det ikke nødvendigvis at du får hastighetene vi forbinder med 4G. Bare at du er koblet på et 4G-nettverk.

Slik ser markedet ut nå, hos operatørene som tilbyr 4G:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer