Du må betale for kortmisbruket selv

EU-forslag innebærer at du må ta regningen ved kortmisbruk.

Du risikerer å måtte betale for misbruket av bankkortet ditt, om EU-kommisjonens forslag blir vedtatt. Foto: PER ERVLAND
Du risikerer å måtte betale for misbruket av bankkortet ditt, om EU-kommisjonens forslag blir vedtatt. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med dagens regler må du som norsk forbruker dekke inntil 12.000 kroner selv når noen misbruker bankkortet ditt.

Nå ønsker EU-kommisjonen at du skal ta hele regningen selv.

Samtidig innebærer forslaget at du får bedre beskyttelse mot misbruk ved netthandel.

Må betale alt selv

Ifølge Finansportalen slipper du i dag unna med en egenandel på 1.200 kroner om du opplever svindel av bankkortet. Har du selv opptrådt grovt uaktsomt stiger egenandelen til 12.000 kroner dersom noen misbruker bankkortet ditt. Resten av beløpet dekkes av banken.

EU-forslaget som har vært på høring i disse dager, ønsker å fjerne den norske særregelen, og gjelder både kredittkort og debetkort.

Dette er Forbrukerombudet skeptisk til.

– Forbrukere som opplever misbruk av kort risikerer å bli stilt til ansvar for hele beløpet de blir frastjålet, advarer forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

De påpeker at forslaget blant annet vil innebære at forbrukeren i svært mange tilfeller må bære hele tapet ved misbruk, dersom forbrukeren har opptrådt «grovt uaktsomt».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer