Folkeregistrere beboere

Du må betale over 10.000 kroner hvis du ikke forteller hvem som bor i boligen din

Ny lov avkriminaliserer noe som tidligere var straffbart. I stedet er det innført et gebyr på 10.170 kroner.

OPPLYSNINGSPLIKT: Dersom du får et brev fra Skatteetaten med spørsmål om hvem og hvor mange som bor i boligen din, har du plikt til å svare. Svarer du ikke, får du et nytt brev, men denne gangen med krav om at du må betale et gebyr på 10.170 kroner. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
OPPLYSNINGSPLIKT: Dersom du får et brev fra Skatteetaten med spørsmål om hvem og hvor mange som bor i boligen din, har du plikt til å svare. Svarer du ikke, får du et nytt brev, men denne gangen med krav om at du må betale et gebyr på 10.170 kroner. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

I disse dager mottar hundre huseiere og utleiere et brev med vedtak om å betale et gebyr på 10.170 kroner. Felles for disse er at de ikke har svart når Skatteetaten har spurt hvem som bor i husstanden eller oppholder seg i utleieboligen de disponerer.

Tidligere var det slik at huseiere uoppfordret måtte si ifra om hvem som bodde i boligene deres, men fra oktober i fjor gjaldt en ny lovbestemmelse som sier at du har plikt til å svare dersom folkeregistermyndigheten spør deg hvem som er beboere hos deg.

– Dette er en avkriminalisering av noe som tidligere var straffbart, og vi håper at gebyrordningen får flere til å bistå oss med å holde registrene våre oppdaterte, sier Harald Hammer, underdirektør i Skattedirektoratets rettsavdeling.

Henvender seg ut fra tips

I folkeregisterloven står det at «etter henvendelse fra registermyndigheten plikter personer over 15 år som oppholder seg i Norge, å gi følgende opplysninger om seg og sin husstand: fullt navn, fødselsdato, fødested, kjønn, sivilstand, foreldreansvar, adresse, yrke, arbeidssted og statsborgerskap».

– Vi plukker ut de som får henvendelsesbrev ut fra for eksempel meldinger fra andre offentlige myndigheter om flytting og returpost, samt tips og opplysninger fra utleiere av boliger, sier Hammer.

Gebyr på maks 16.950 kroner

Unnlater du å svare på henvendelsen fra Skatteetaten, er hovedregelen at du får et overtredelsesgebyr på en fjerdedel av et rettsgebyr per dag utover svarfristen du unnlater å betale.

Du kan få maksimalt femten rettsgebyr, som vil si at hvis du ikke svarer innen 60 dager, må du betale 16.950 kroner.

Men husk at det kun er hvis Skatteetaten sender deg et brev om at du må si hvem som bor hos deg, at du må oppgi dette.

Det vil si at ikke alle får en henvendelse fra dem.

Blir ikke henvendelsen vår besvart, sender vi et varsel om gebyr før det eventuelt blir ilagt, informerer Hammer i Skattedirektoratet.

I gebyrbrevet blir det også opplyst om at du kan klage på vedtaket, og da er klagefristen tre uker fra brevet er mottatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer