Strømavtale som mersalg

- Du må betale rabatten tilbake med høy «rente»

Ved å tegne strømavtale med Norgesenergi får du 500 kroner i rabatt hos Elkjøp. Det høres mye bedre ut enn det er.

ELKJØP + NORGESENERGI = DYRT: Du kan få rabatt på varene dine hos Elkjøp hvis du tegner strømavtale med Norgesenergi på stedet. Det kan koste betydelig mer enn det smaker, og Forbrukerrådet fraråder «rabatt-avtalen» på det sterkeste. Les hvorfor i saken under. Foto: NTB Scanpix / Elkjøp
ELKJØP + NORGESENERGI = DYRT: Du kan få rabatt på varene dine hos Elkjøp hvis du tegner strømavtale med Norgesenergi på stedet. Det kan koste betydelig mer enn det smaker, og Forbrukerrådet fraråder «rabatt-avtalen» på det sterkeste. Les hvorfor i saken under. Foto: NTB Scanpix / Elkjøp Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Bytt til Norgesenergi i dag - få 500 kroner i rabatt eller gavekort hos Elkjøp». Denne oppfordringen møter du både på nett og i butikk hvis du besøker Nordens største elektronikkjede.

LOKKETILBUD: Slik markedsføres samarbeidet mellom Elkjøp og Norgesenergi på nett. I fysisk butikk spør de ansatte om du er interessert i strømavtalen mot rabatt. Foto: skjermdump.
LOKKETILBUD: Slik markedsføres samarbeidet mellom Elkjøp og Norgesenergi på nett. I fysisk butikk spør de ansatte om du er interessert i strømavtalen mot rabatt. Foto: skjermdump. Vis mer

Strømavtalen du må tegne for å få rabatten, er Norgesenergis «Gul Elkjøpspot», og her ser du vilkårene til denne avtalen:

  • Avtale om strømleveranse fra Norgesenergi AS
  • Spesialavtalen Gul Elkjøpspot (29 kr/mnd + 5,99 øre/kWh) i 6 måneder
  • Fornøydhetsgaranti, 6 måneder bindingstid og 500 kr i gebyr ved avslutning før bindingstidens utløp
SPARETIPS: Det er ikke bare-bare å spare penger. Silje Sandmæl har disse tre rådene til deg som vil begynne med det. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Det går også an å få tilleggsprodukter uten bindingstid med strømavtalen:

  • Sparepakken (49 kr/md)
  • Vintertrygghet (49 kr/md)
  • 100 % fornybar energi (1,99 kr per dag)

- Svært dyr strømavtale

Er dette en god strømavtale gitt dagens strømpris?

- Nei, dette er en svært dyr avtale, svarer direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet overfor Dinside.

- «Gul Elkjøpspot» plasserer seg et sted mellom 40. og 50. plass på Strømpris.no, sier Blyverket.

Dersom kunden tegner denne strømavtalen og tar med tilleggsproduktene også, blir rabatten fort «spist opp» i løpet av et halvt år.

KRITISK: Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket frarådet strømavtalen Elkjøp og Norgesenergi tilbyr i samarbeid. Foto: Forbrukerrådet.
KRITISK: Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket frarådet strømavtalen Elkjøp og Norgesenergi tilbyr i samarbeid. Foto: Forbrukerrådet. Vis mer

OPPDATERT 11.08 kl. 20:15: Etter at saken ble publisert, har Norgesenergi bedt om å få kommentere uttalelsene fra Blyverket. De mener blant annet at hun ikke har tatt hensyn til at «Gul Elkjøpsspot» ikke har noen krav om tilleggstjenester og heller ingen bindingstid, når hun hevder at dette er en «svært dyr avtale». Ifølge Norgesenergi er «Gul Elkjøpspot» er faktisk en svært konkurransedyktig avtale når du regner inn rabatten.

Les ytterligere kommentarer fra Norgesenergi lenger ned i saken.

Prisforskjell på 233 kroner den første måneden

Dinside har selv tatt en titt på Strømpris.no, og funnet flere avtaler med varighet i seks måneder som er rimeligere enn «Gul Elkjøpspot».

Hvis vi tar utgangspunkt i en enebolig i Oslo på 150 kvadratmeter og forventet forbruk på 1042 kilowattimer i august, vil den første måneden koste dette med den billigste strømavtalen sammenlignet med «Gul Elkjøpspot»:


* Kilowattime-prisen er beregnet 10. august 2020 med anslått spotpris på 1,40 øre per kilowattime. Det kan godt tenkes at spotprisen øker i løpet av halvåret avtalen varer, da vi går inn i høst- og vintermåneder. Men, sannsynligvis vil en annen strømavtale med negativt påslag likevel være billigere enn «Gul Elkjøpspot»-avtalen.


Billigste strømavtale per 10.08.20 Norgesenergi Gul Elkjøpspot
FASTBELØP0 kroner29 kroner
KILOWATTIME-PRIS*-127 kroner (-13,60 øre per kilowattime)77 kroner (5,99 øre per kilowattime)
TOTALT**-127 kroner106 kroner

** Totalbeløpet er uten nettleie og tilleggsproduktene som eventuelt følger med «Gul Elkjøpspot», altså kun strømpris.

Som du ser er det 233 kroner som skiller den billigste strømavtalen uten bindingstid, men med varighet like lenge som «Gul Elkjøpspot», som på sin side har seks måneders bindingstid - og dette er bare den første måneden.


Fraråder å kjøpe strøm over disk

Forbrukerdirektør Blyverket legger til at du må ha med deg at når du kjøper en strømavtale over disk, gjelder ikke angreretten, slik at du enten må gå ut bindingstiden eller betale bruddgebyr for å bytte avtale - i dette tilfellet 500 kroner (tilsvarende Elkjøp-rabatten).

- Vi anbefaler ingen å kjøpe strøm sammen med verken støvsuger eller PC. Rabatten du får i kassen må tilbakebetales med «renter» gjennom en dyr og dårlig avtale, understreker Blyverket.

- Vi forventer at Elkjøp er tydelige på hva de selger, og at pris og vilkår blir tydelig kommunisert til kundene. Hvis dette ikke skjer, fører de kundene bak lyset, fortsetter hun.

Ifølge Forbrukerrådet er Elkjøp ansvarlig for at kundene skjønner hva de blir tilbudt, og de forutsetter at elektronikkforhandleren ser til kundene får og forstår vilkårene på forhånd. Det hviler selvfølgelig også et ansvar på Norgesenergi om at strømavtalen er utformet og solgt på et vis som gjør at kundene vet hva de takker ja til.

Flere Elkjøp-kunder har inngått «rabatt-avtalen»

Kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp Norge påpeker at elektronikkjeden tilbyr flere tjenester ved siden av varesalg, som montering, installasjon, forsikring og supportavtaler - og den omtalte strømavtalen.

- Det er viktig for oss at medarbeidere i butikk har den beste kompetansen til enhver tid om produktene og tjenestene vi selger. Dette gjelder også strømavtalen vi tilbyr sammen med Norgesenergi, sier Bergly til Dinside.

- Dersom våre kunder ikke føler seg ivaretatt etter inngåelse av rabatt- og strømavtalen, ber vi dem kontakte vårt kundesenter, slik at vi kan ordne opp i hver enkelt situasjon, sier Bergly videre.

På spørsmål om hvor mange av kundene deres som har tegnet strømavtalen mot rabatt, svarer imidlertid Bergly at hun ikke kan gå ut med spesifikke tall av hensyn til samarbeidspartneren Norgesenergi, men Elkjøp opplever at flere kunder har benyttet seg av rabatten og strømavtalen det siste året.

- Få klager sammenlignet med antall salg

Heller ikke Geir Arne Gundersen, markeds- og kommunikasjonssjef i Norgesenergi, vil komme med konkrete salgstall, men sier at kunder som ønsker å bryte avtalen før seks måneder har gått, vil få et bruddgebyr på 500 kroner - lik rabatten vedkommende fikk ved inngåelse av avtalen.

- Dersom kunden benytter seg av fornøydhetsgarantien, derimot, vil vedkommende få refundert 29 kroner per måned kundeforholdet varte i tillegg, sier Gundersen til Dinside, og tillegger at det ikke er bindingstid på tilleggsproduktene til «Gul Elkjøpspot»-avtalen.

Gundersen sier videre at kundene som kjøper strømavtalen deres gjennom Elkjøp setter pris på den.

- Antallet klager på salg av strøm hos Elkjøp er lavt sett opp mot antall salg, men vi tar selvfølgelig alle klager på alvor, blant annet gjennom ukentlige kvalitetsmøter med Elkjøp, sier Gundersen videre.

Han understreker avslutningsvis at alle kunder hos Norgesenergi skal få korrekt informasjon og god anledning til å bli kjent med vilkårene før de signerer avtalen:

- Det er i alles interesse at kunden tar et godt og informert valg, og de som opplever en brist i kommunikasjonen bør kontakte oss slik at vi kan se på den konkrete saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer