Du må bli andpusten

Det må mer til enn bare kryssord og suduko for å få sving på hukommelsen.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at hukommelsen skjerpes når man løser kryssord, suduko og andre liknende spill. Det gir god hjernetrim og skaper utfordringer for hukommelsen.

Og det er i alle fall ingen hemmelighet at trening er sunt for både kropp og sjel. Men visste du at trening også er bra for hukommelsen?

Test hvor bra hukommelsen din er nederst i artikkelen!

Les også:
Dette svekker hukommelsen
Mobilen kan gi deg dårligere hukommelse

Hjernen trenger ernæring

- Vi vet at nye nerveceller produseres selv når man blir voksen. Regelmessig fysisk aktivitet stimulerer til økt nydannelse av hjerneceller. Man får i tillegg økt kapillarisering, som vil si at flere blodårer produseres i hjernen. Du får da en bedre ernæring av hjernen og dette kan blant annet utsette starten av demenssykdommer som Alzheimer.

Det sier seniorforsker Linda Hildegard Bergersen ved Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo.

Denne uken holder hun et foredrag om trening og hjernehelse i forbindelse med Hjernens uke 2009, som er et verdensomspennende arrangement som har som hensikt å øke den allmenne forståelsen av fremskritt gjort i hjerneforskning.

Vi husker stadig bedre!

Ifølge Hildegard Bergersen er det regelmessig utholdenhetstrening som gjelder. Hun legger til at det er denne typen trening det er forsket mest på.

Pust og pes

- Pulsen må opp. Man trenger ikke nødvendigvis å løpe fort – man kan også gå, så lenge man blir andpusten, forklarer hun.

Seniorforskeren legger til at myndighetenes anbefalinger om 30 minutter trim om dagen også gjelder for hjernen, og presiserer at dette gjelder alle aldre, tykke som tynne får nye hjerneceller når de trener.

En tidligere studie publisert i Journal of the American Medical Association viser at fysisk aktivitet i 20 minutter om dagen skjerper den mentale helsen og bedrer konsentrasjonen og hukommelsen.

Tren riktig for alderen

- Men det er også viktig å være allsidig og vitebegjærlig. Hjernen må tvinges til å lære noe nytt, oppfordrer Hildegard Bergersen.

Eller hva med å spise deg til bedre hukommelse?

Overrask deg selv

For de nydannede cellene som lages må stimuleres.

- Løser du kryssordet i Aftenposten hver dag, så er det bra det, men du burde likevel utfordre hjernen mer. Overrask deg selv med å lære deg noe nytt. Kanskje drømmen om a spille bassgitar kan taes opp igjen selv om du har passert 60 år, sier hun.

Hun mener den store utfordringen er å nå ut med dette til mannen på gata.

Hvordan står det til med hjernen din?

Ta testen her!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer