Stille klokka til sommertid

Du må fortsatt stille klokka

Til helga skal vi stille klokka til sommertid. Men hva skjer egentlig med planene om å avvikle hele greia?

SOMMERTID: Natt til søndag 29. mars skal vi stille klokka til sommertid. Det betyr at du skal stille klokka én time fram. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
SOMMERTID: Natt til søndag 29. mars skal vi stille klokka til sommertid. Det betyr at du skal stille klokka én time fram. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronavirus eller ikke: Nå er det snart klart for sommertid.

I EU/EØS-sonen starter sommertida klokka 02 siste søndag i mars og slutter klokka 03 siste søndag i oktober.

Det betyr at vi skal stille klokka førstkommende helg, natt til søndag 29. mars.

Da skal klokka stilles en time fram, mot sommeren.

Hva skjer med avviklingen av sommertid og vintertid?

De siste årene, siden EU-kommisjonen i 2018 fremmet forslag om å avvikle sommertidsdirektivet, har det vært snakk om at vekslingen mellom sommertid og vintertid i EU skal avsluttes.

I mars 2019 gikk Europaparlamentet inn for at det fra 2021 skal være opp til hvert enkelt medlemsland å bestemme om man vil beholde vintertida eller sommertida som sin standardtid.

Sommertid

EU-kommisjonen fremmet 12. september 2018 forslag om å oppheve sommertidsdirektivet. Forslaget innebærer at vi skal slutte å stille klokka frem og tilbake hvert halvår.

Dersom EU-parlamentets innstilling blir vedtatt, skal alle medlemslandene selv bestemme om de ønsker å innføre sommertid eller vintertid på permanent basis. Ordningen er foreslått å tre i kraft i 2021.

Daværende tidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) uttalte i fjor at Norge var i gang med å vurdere forslaget og at saken skulle sendes på høring.

Dinside har spurt Nærings- og firskeridepartementet hva som skjer med klokkestillingen og om medlemslandene i EU, og Norge, har landet på hvilken tid de vil følge?

Dette er imidlertid ennå ikke klart:

Nærings- og fiskeridepartementet poengterer i svaret sitt at Europakommisjonen i 2018 la frem forslag om å avvikle ordningen med å stille klokka frem og tilbake - men at rådet ennå ikke har vedtatt forslaget som EU-kommisjonen har lagt fram, og som EU-parlamentet gikk inn for i fjor.

- Skulle forslaget bli vedtatt, blir det opp til hvert EU-land å bestemme om de ønsker å bruke sommertid eller vintertid som sin normaltid. Da må også Norge ta stilling til hva vi ønsker å gjøre, sier statssekretær Jan Christian Kolstø i Nærings- og fiskeridepartementet.

Normaltid

Det er vintertid som er «normaltid».

Sommertid ble innført i en rekke land i Europa i 1916. På denne måten fikk man lys en time lengre på kveldene om sommeren. I Norge har vi hatt sommertid hvert år siden 1980.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer