Stille klokka til sommertid

Du må fortsatt stille klokka

Det er snart klart for sommertid 2021. Men hva skjer egentlig med planene om å avvikle hele greia?

SOMMERTID 2021: Natt til søndag 28. mars 2021 skal vi stille klokka til sommertid. Det betyr at du skal stille klokka én time fram. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
SOMMERTID 2021: Natt til søndag 28. mars 2021 skal vi stille klokka til sommertid. Det betyr at du skal stille klokka én time fram. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronavirus eller ikke: Nå er det snart klart for sommertid.

I EU/EØS-sonen starter sommertida klokka 02 siste søndag i mars og slutter klokka 03 siste søndag i oktober.

Det betyr at vi skal stille klokka natt til søndag 28. mars 2021, som i år attpåtil er palmesøndag og innledningen til påska.

Da skal klokka stilles en time fram, mot sommeren.

Hva skjer med avviklingen av sommertid og vintertid?

De siste årene, siden EU-kommisjonen i 2018 fremmet forslag om å avvikle sommertidsdirektivet, har det vært snakk om at vekslingen mellom sommertid og vintertid i EU skal avsluttes.

Dette er imidlertid ennå ikke vedtatt.

- I EU har det ikke vært fremdrift i saken i løpet av det siste året. Det vil si at forslaget om å gå bort fra sommer- og vintertid ikke er vedtatt i EU enda. Så lenge EU fortsatt skal stille klokken mellom sommertid og vintertid vil vi i Norge også gjøre dette, sier Martin Brekke Nygaard, kommunikasjonsrådgiver i Nærings- og fiskeridepartementet, til Dinside.

I mars 2019 gikk Europaparlamentet inn for at det fra 2021 skal være opp til hvert enkelt medlemsland å bestemme om man vil beholde vintertida eller sommertida som sin standardtid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.