Du må gå, Kåre ... eh, Kurt?

Du er ikke alene om å glemme navn.

Du må gå, Kåre ... eh, Kurt?
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert vært der du også: Personen du løper på i butikken, husker både deg og navnet ditt klinkende klart - og kanskje husker han til og med bursdagen din også - mens du ikke husker forbokstaven i fornavnet til vedkommende engang ...

Eller kanskje har du kalt Sverre for Egil hver dag i et halvt år, hellig overbevist om at det er det han heter - for så å oppdage at det var feil ... Ganske så pinlig - og Sverre har vært for høflig eller for pinlig berørt til å korrigere deg ...

For ikke å snakke om hvor pinlig det er når du oppdager at du har gått rundt og brukt venninnen dins ekskjærestes navn på hennes nye kjæreste - og kanskje til og med innprentet det hos ungene dine, høyt og tydelig.

Dette dreper hukommelsen

Det er forskjellige grunner til hvorfor det er vanskelig å huske navn. For de fleste blir hukommelsen dårligere med årene, spesielt fra 40-års alderen eller ennå tidligere.

Men at du ikke husker navnet på den du akkurat har hilst på, kun få sekunder etter at dere har presentert dere, skyldes i første omgang dårlig oppmerksomhet fra din side - du har sannsynligvis vært mer opptatt av å tenke på hva du skulle si om deg selv, og dermed mindre opptatt av hva den du hilste på faktisk sa.

Det finnes mange hukommelsesteknikker som skal hjelpe deg til å huske bedre. Det finnes bøker om emnet, lydbokkurs, DVD-kurs og "live"kurs. Her er noen triks som kan hjelpe deg litt på vei.

Nikotin kan hjelpe hukommelsen

Slik forbedrer du hukommelsen på navn og ansikter:

 • Ikke la deg selv hvile på at det er vanlig å ha vanskeligheter med å huske navn - si til deg selv at du kan greie å huske.
 • Vær oppmerksom og til stede i situasjonen - ikke tenk på hva du skal handle i butikken eller på at du må rekke bussen.
 • Fikk du ikke med deg navnet første gang dere ble presentert? Spør igjen, med en gang.
 • Gjenta vedkommendes navn med en gang, det gjør det lettere å huske når vedkommende går.
 • Utforsk navnet videre, ved å spørre om mer informasjon. - Er det Karoline med K eller C? - Nordli, er det et sted? - Behn, noe slektskap med prinsessegemal Behn?
 • Repetere navnet når anledningen byr seg. - Hva jobber du med, Henrik? - Har du barn, Henrik?
 • Ansikts-navn-assosiasjon: Dette er en litt mer innviklet øvelse, som nok trenger endel trening for å få til å sitte. Uansett: Velg et særpreget trekk ved personens ansikt, velg et ord eller en frase som høres ut som navnet (nøkkelord), og lag et bilde for ditt indre øye som forbinder ansiktets særpreg med nøkkelordet som du har skapt ut fra navnet - og vips, så husker du navnet når du ser personens ansikt.
 • Lag et bilde for ditt indre øye som får deg til å assosiere vedkommendes navn. Det bør være et bilde som er lett å gjenkalle.
 • Konverter navnet til et bilde, for eksempel når du treffer en Sandra - se for deg noen som drar etter seg en bøtte med sand.
 • Husker du ikke navnet, er det måter å spørre på som ikke direkte avslører at du har glemt navnet. - Hva var navnet ditt igjen? Dersom personen svarer med fornavnet sitt, kan du svare med: - Selvsagt er det Hildegunn, men hva var etternavnet ditt igjen?
 • Og til slutt et luretriks for å få NN til å presentere seg på nytt uten å si eksplisitt at du ikke husker navnet hans/hennes: Om du er i samtale med en annen og NN bryter inn i samtalen - indroduser den andre parten som du kjenner navnet på, og la NN introdusere seg selv overfor denne.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer