Betale barnehageplass

Du må gjerne betale 13 prosent av inntekten din for barnehageplass, hvis du har flere barn

Og husk at redusert foreldrebetaling regnes ut fra barnets folkeregistrerte adresse.

FORELDREMATTE: Det er enkelt å greit å regne ut redusert foreldrebetaling eller gratis kjernetid i barnehagen hvis du kun har ett barn, men det blir litt mer innviklet hvis du har tre eller flere barnehagebarn. Foto: Shutterstock/NTB scanpix.
FORELDREMATTE: Det er enkelt å greit å regne ut redusert foreldrebetaling eller gratis kjernetid i barnehagen hvis du kun har ett barn, men det blir litt mer innviklet hvis du har tre eller flere barnehagebarn. Foto: Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tjener du lite og har barn i barnehage, kan du ha rett til redusert foreldrebetaling og gratis kjernetid.

Ingen husholdninger skal betale mer enn seks prosent av inntekten sin til barnehagen, og maksprisen for barnehageplass i år er satt til 2.910 kroner i måneden, ifølge Utdanningsdirektoratet.

Dette er enkelt og greit hvis du kun har ett barn, men hva om du har flere barn i barnehagen?

Redusert betaling med flere barn

Her kommer lovbestemmelsene for søskenmoderasjon inn i bildet.

For første barn i barnehagen, skal dere ikke betale mer enn seks prosent av samlet inntekt og heller ikke over maksgrensen, som sagt.

For to, tre eller flere barn med barnehageplass skal du ikke betale mer enn henholdsvis 70 og 50 prosent av foreldrebetalingen for første barn.

Dersom husholdningen har en samlet bruttoinntekt på 500.000 kroner i året, kan foreldrebetalingen være maksimalt 2.727 kroner per måned for første barn, 1.909 kroner for andre barn og 1.364 kroner for tredje barn (11 måneder i året).

Det betyr at denne familien faktisk må drøye 13 prosent av inntekten sin for alle barnehageplassene. Seksprosentgrensen gjelder nemlig kun for første barn.

-Kunnskapsdepartementet har valgt at foreldrebetaling skal være en prosentandel av inntekt for å unngå terskelverdier, sier kommunikasjonsrådgiver Kjartan Sverdrup.

Gratis kjernetid med flere barn

Når det gjelder rett til gratis kjernetid med flere barn i barnehagen, gjelder de samme reglene som om du kun har ett barn.

Alle tre-, fire- og femåringer, samt barn med utsatt skolestart, som bor i husholdninger som tjener lite, har nemlig rett til 20 timers gratisopphold i barnehagen per uke, ifølge Utdanningsdirektoratet.

Inntektsgrensen for å kvalifisere til denne ordninger er per i dag 450.000 kroner brutto.

En husholdning med 400.000 kroner i samlet inntekt og en to- og fireåring i barnehage, skal dermed betale maksimalt 1.212 kroner for det første barnet og 848 kroner for det andre barnet for en heltidsplass i barnehagen.

Folkeregistrert adresse er gjeldende

Men, det er én siste viktig ting å vite hvis du skal kvalifisere til ordningene med redusert foreldrebetaling og gratis kjernetid:

Det er inntekten til husholdningen hvor barnet er folkeregistrert som brukes som utgangspunkt for om dere kvaliserer til ordningen eller ei.

Per i dag kan et barn kun ha én folkeregistrert adresse, selv om foreldrene har delt omsorg, bosted og deler utgiftene knyttet til barnet likt.

Dersom inntekten til husholdningen barnet er folkeregistrert hos ikke er under grensen for å få redusert foreldrebetaling eller gratis kjernetid, får ikke foreldrene denne fordelen, uansett om den ene forelderen tjener mindre enn den andre.

Dette betyr at noen foreldre kanskje må betale en femtedel av inntekten sin for barnehageplass.

I noen tilfeller vil det heller ikke lønne seg at barnet får folkeregistrert adresse hos den forelderen som tjener minst, slik at vedkommende tar hele regningen med fordelene som følger med på grunn av husholdningens inntektsnivå, sammenliknet med hvis foreldrene deler regningen.

Evaluerer ordningen i sommer

Kunnskapsdepartementet kjenner til problemstillingen som blir beskrevet over.

– Under høringen forut for innføringen av moderasjonsordningene, ble det diskutert om forsørgerens i stedet for husholdningens inntekt skulle legges til grunn, sier kommunikasjonsrådgiver Sverdrup.

Departementet landet, som kjent, på at det er samlet inntekt i husholdningen hvor barnet er folkeregistrert som det tas utgangspunkt i.

Moderasjonsordningene er, derimot, under evaluering, med frist til sommeren 2018.

– I denne forbindelse vil det være naturlig å vurdere eventuelle forskriftsendringer, for å sikre at reglene treffer målgruppen, sier Sverdrup.

Departementet bemerker videre at ved delt bosted er det opp til foreldrene hvordan de fordeler utgiftene knyttet til barnet. Barneloven framholder at begge foreldrene har ansvar for å bidra til å forsørge barnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer