Du må huske fradragene selv

Den nye selvangivelsen gir deg ikke hjelp til å huske de fradragspostene skatteetaten ikke kjenner til fra før.

Du må huske fradragene selv
Publisert

De fleste skatteytere skal nå ha fått den nye selvangivelsen i såkalt ferdigutfylt stand. Her finner du både inntekten din fra fjoråret, banklånene dine, renter og innskudd og en post for reiseutgifter som ikke er utfylt. Men de fleste har også fradrag som skatteetaten ikke vet om. Disse må du huske å fylle ut selv, selv om det på selvangivelsen ikke finnes punkter og poster som minner deg på hvilke fradrag du kan ha rett på.

Du må huske selv

Selv om du på den tilsendte selvangivelsen står oppført med beløp til gode, bør du med andre ord likevel sjekke om du har rett på enda flere fradrag. Tenk på at denne utgaven bygger på den selvangivelsen du leverte i fjor. Endringer som har skjedd i din økonomi og din familie i tiden etter dette vet ikke skatteetaten noe om.

Vanlige fradrag du må føre opp selv er:Reise mellom hjem og arbeid (dersom det utgjør mer enn 7000 kroner) og utgifter til pendlingForeldrefradrag for utgifter til skolefritidsordninger, barnehage og annen barnepass (må dokumenteres)Bidrag du har betalt direkte til annen partFagforeningskontingent dersom den ikke er påførtSpesielle utgifter for eksempel i forbindelse med alvorlig sykdomDu er også pliktig å føre opp andre forhold som påvirker din økonomiske stilling. Dette kan for eksempel være:Gevinst eller tap etter salg av boligOverskudd eller underskudd ved utleie av boligKjøp eller salg av bolig, hytte, campingvogn, bil, og båtEndret sivil status eller andre familieforhold i løpet av inntektsåretBidrag du har mottatt direkte fra annen partPrivate lån eller fordringer som ikke er innrapportertAksjer som ikke er notert i VPS (be om dokumentasjon fra de aktuelle selskapene)Arv, gaver og gevinster (oppgis uansett om de er skattepliktige eller ikke for å forklare evt. formuesøkning)Undersøk også om du har rett på større fradrag enn minstefradraget. Det vil si et fradrag av faktiske utgifter som overstiger 20 prosent av dine samlede lønns- og pensjonsinntekter. (Minstefradraget er maksimalt på 32.600 kroner, minimum 3.700 kroner.) Disse faktiske utgiftene er for eksempel flytteutgifter på grunn av ny jobb, utgifter til hjemmekontor, faglitteratur, premie ved frivillig syke- og ulykkesforsikring og kostutgifter på tjenestereiser der du ikke overnatter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer