Skatteregler for bitcoin

Du må selv føre inn opp­lysninger om krypto­valuta i skatte­meldingen

Skatteetaten gjør det nemlig ikke for deg.

SKATTEPLIKTIG: Dersom du eier eller selger bitcoins eller annen kryptovaluta, må du føre dette inn i skattemeldingen din på egenhånd. Foto: Alexander Kirch/Shutterstock/NTB scanpix.
SKATTEPLIKTIG: Dersom du eier eller selger bitcoins eller annen kryptovaluta, må du føre dette inn i skattemeldingen din på egenhånd. Foto: Alexander Kirch/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Interessen for bitcoin stiger i takt med valutakursen. Nå er én bitcoin verdt over 13.000 dollar.

Dersom du har tatt steget ut på kryptovalutamarkedet, må du huske at du må betale skatt av de digitale pengene dine også.

- Opplysningene vil ikke bli forhåndsutfylt, sier Lene Marie Ringså, seksjonssjef for personskatt i Skatteetatens rettsavdelingen.

Det betyr at du selv må føre inn informasjon om både formue, inntekt og eventuell gevinst og tap knyttet til kryptovaluta i skattemeldingen.

Putt pengene i riktig post

Og hvor skal du føre inn bitcoin, ethereum, ripple eller en av de nesten 1.400 andre kryptovalutaene som finnes?

Dersom du eier, har «minet» eller kjøpt kryptovaluta i løpet av et år, og du fortsatt har disse i besittelse ved utgangen av året, skal verdien oppgis som formue i skattemeldingens post 4.5.4: Annen skattepliktig formue.

Har du solgt bitcoins eller andre digitale penger som eier, eller «minet» og solgt kryptovaluta i løpet av året, skal du beregne gevinst og tap av dette.

Gevinst skal føres inn i skattemeldingens post 3.1.12: Annen inntekt, mens tap skal i post 3.3.7: Andre fradrag.

- Kryptovaluta er en eiendel og anses således som skattepliktig formue dersom du eier denne ved utgangen av året, sier seksjonssjef Ringså.

Skatteloven sier at verdien fastsettes til omsetningsverdien per 1. januar året etter inntektsåret.

Får få henvendelser

Bitcoinformue skal inngå uavkortet i grunnlaget for formuesskatt, ifølge Kyrre Aamdal, makroøkonom i DNB.

Informasjon om formue, kjøp og salg av privat digital valuta blir ikke direkte rapportert til Skatteetaten, som er grunnen til at du må føre inn dette på egenhånd i skattemeldingen.

Skatteetaten registrerer at det er økning i bruk og verdi av kryptovaluta, men de får få henvendelser om dette fra publikum.

De spørsmålene de får, dreier seg hovedsakelig om verdsettelse og gevinstberegning, samt hvordan transaksjonene med bitcoin eller andre «ser ut» for etaten.

Frarådes av Forbrukerrådet

Det er viktig for Skatteetaten å følge med på samfunnsutviklingen og sikre det norske skattegrunnlaget.

- Vi vil til stadighet ha fokus på områdene vi ser kan ha risiko for lav etterlevelse og store skatteunndragelser, sier Ringså i rettsavdelingen.

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: Kjell Håkon Larsen.
Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: Kjell Håkon Larsen. Vis mer

Forbrukerrådet anbefaler ikke forbrukere som har helt vanlige intensjoner med sparepenger sine å plassere dem i bitcoin.

- Dersom du ikke forstår produktet eller virksomheten sparepengene skal investeres i, så hold deg unna, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans.

Dette er den banale tommelfinger som gjelder investeringer, også for forbrukere som vurderer å plassere penger i kryptovaluta, ifølge Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer