Du må spare tre ganger så mye

Kommer du i gang med pensjonssparingen som 45-åring, har du mye å ta igjen.

PENSJON: Drømmer du om en saftig pensjon? Da bør du komme i gang med egen sparing så tidlig som mulig.  Foto: KIM JANSSON/PER ERVLAND
PENSJON: Drømmer du om en saftig pensjon? Da bør du komme i gang med egen sparing så tidlig som mulig. Foto: KIM JANSSON/PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du ønsker om å ha en høy andel av lønnen din å leve av som pensjonist? Da er sjansen stor for at du må spare selv, i tillegg til pensjonen du får utbetalt fra arbeidsgiver og folketrygden.

Ifølge en undersøkelse utført av av Respons for DNB, svarer flertallet av de spurte at de ønsker 69 prosent av dagens lønnsnivå den dagen de går av med pensjon.

Begynner du å spare som 45-åring, må du sette av nesten tre ganger mer i måneden enn om du setter i gang som 25-åring.

Les også: Slett ikke alle kan gå av som 62-åringer

Slik slår det ut

Vidar Korsberg Dalsbø i DNB har tatt frem eksempler på hvor mye du må spare for å oppnå 69 prosent av lønnen som pensjonist.

Har du kommet opp i 50-årene må du omtrent spare hele lønnen hvis du skal få pensjons-ambisjonene til å gå opp. Det kommer av at du har mange års sparing og ta igjen, og ikke minst renters rente effekten du har gått glipp av de siste 30 årene (sammenlignet med 25-åringen).

Forutsetningen er at personen begynner å jobbe som 25 åring, og har pensjonsopptjening i samme tjenestepensjon frem til sparestart.  Ikke AFP, ikke fripoliser og middels risikoprofil. Født 1958. Foto: DNB
Forutsetningen er at personen begynner å jobbe som 25 åring, og har pensjonsopptjening i samme tjenestepensjon frem til sparestart. Ikke AFP, ikke fripoliser og middels risikoprofil. Født 1958. Foto: DNB Vis mer


Du kan sjekke dine egne tall med DNBs fondskalkulator

Lavere kostnader

Om du ikke oppnår 69 prosent av lønnen din som pensjonist, er det ikke nødvendigvis grunn til panikk. Det er nemlig noe pensjonstilbyderne ikke er så flinke å fortelle om i sin kommunikasjon om pensjonssparing: Nemlig at kostnadene dine blir vesentlig lavere.

Denne journalisten har regnet ut at om lag 45 prosent av utbetalt inntekt går til å betale boliglån, barnehage og reise til jobben. Bortfall av disse kostnadene vil i vårt tilfelle utgjøre et større beløp enn inntektsbortfallet ved overgang fra lønn til pensjon.

Da trenger du kanskje ikke 69 prosent av lønnen som pensjonist likevel? Vel å merke om du ikke har planer om å ta opp store lån mot slutten av arbeidskarrieren.

Les også: Stadig flere foreldre svir av arven

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer