Du må spise mindre av det

Nå senkes grensen for tolerabelt ukentlig inntak av kadium. Men vet du hva det er?

GRØNNSAKER ER SUNT: Men inneholder blant annet kadium, som du skal passe på totalinntaket av. Se rådene lenger ned. Foto: Colourbox.com
GRØNNSAKER ER SUNT: Men inneholder blant annet kadium, som du skal passe på totalinntaket av. Se rådene lenger ned. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert hørt om jern, sink og magnesium, og har en viss ide om at dette er ting kroppen tilføres gjennom kostholdet. Men kadmium har du vel neppe hørt om?

Kadmium er et mykt metall som har mange likhetsstrekk med sink, og som finnes i mange forskjellige næringsmidler. Nå har EUs vitenskapskomité for mattrygghet (EFSA) vurdert nye data om forekomsten og helseeffekter av kadmium i mat.

Nederst i artikkelen kan du lese hvilke matvarer som inneholder kadmium. Les også at røykere bør være ekstra oppmerksomme!

Konklusjonen er: EFSA senker grensen for tolerabelt ukentlig inntak fra 420 mikrogram i uken til 150 mikrogram i uken, melder Mattilsynet.

Sushi er lik rusisk rulett?Norsk kosthold er sunnere enn antatt

Særlig nyrene får gjennomgå

Et høyt inntak av kadmium kan nemlig ha flere helseskadelige effekter. Ifølge Miljøstatus er de fleste kadmiumforbindelser kreftfremkallende. I tillegg hopes kadmium opp i nyrene og kan gi kroniske nyreskader.

Ville du gitt bort en nyre?

Kadmium tas også opp gjennom lungene og gir akutt skade i lungene, står det på nettsidene til Miljøstatus. Kadmium kan også bidra til beinskjørhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer