Du mister hjernemasse av å sove for lite

Søvnløshet kan gå på hjernen løs.

HELT NYE FUNN: - Vi viser for første gang at pasienter som lider av insomnia har lavere tetthet i hjernemassen blant annet i områder som er knyttet til hjernens hviletilstand, sier forsker Ellemarije Altena. Foto: Colourbox.com
HELT NYE FUNN: - Vi viser for første gang at pasienter som lider av insomnia har lavere tetthet i hjernemassen blant annet i områder som er knyttet til hjernens hviletilstand, sier forsker Ellemarije Altena. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uten søvn fungerer vi ikke optimalt, og en ny studie publisert i Biological Psychiatry tyder på at kronisk søvnløshet faktisk kan føre til at den søvnløse mister hjernemasse. Tidligere undersøkelser har vist at blant annet depresjoner og posttraumatiske stresslidelser kan føre til mindre volumer i stressensitive regioner i hjernen.

LES OGSÅ: Ti tips for bedre søvn

Mindre hjernevolum

Ved hjelp av en spesiell teknikk kalt voxel-basert morphometry, har nederlandske forskere ved Eus Van Somern målt hjernevolumet hos personer med kronisk insomnia, som ellers var fysisk friske. De ble sammenlignet med personer uten søvnproblemer. Forskerne fant ut at de søvnløse pasientene hadde et mindre volum av hjernemasse i venstre tinninglapp (orbitofrontal cortex), som samsvarte med alvorlighetsgraden av søvnmangelen hos pasientene.

Men, hvor mye søvn trenger du egentlig? Det finner du ut her.

Finner ikke hvile

- Vi viser for første gang at pasienter som lider av insomnia har lavere tetthet i hjernemassen blant annet i områder som er knyttet til hjernens hviletilstand. Og jo mer alvorlig søvnproblemet er, dess mindre hjernemasse har pasienten i regionen som kan være viktig for å gjenkjenne optimal søvnkomfort, sier forsker Ellemarije Altena.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.