Lunsjpause på jobben

Du skal få betalt dersom du må oppholde deg på arbeidsplassen i pausen

Men du kan også ha særegne arbeidstid- og pauseregler, blant annet hvis du er yrkessjåfør eller under 18 år.

TA PAUSE: Uansett hvor mye sjefen maser og hvor mange arbeidsoppgaver du har, gir loven deg rett på pause hvis du jobber mer enn fem og en halv time, og pausens lengde avhengiger av din totale arbeidstid. Dermed trenger du ikke å spise lunsj ved pulten, men kan ta den med deg ut i solen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
TA PAUSE: Uansett hvor mye sjefen maser og hvor mange arbeidsoppgaver du har, gir loven deg rett på pause hvis du jobber mer enn fem og en halv time, og pausens lengde avhengiger av din totale arbeidstid. Dermed trenger du ikke å spise lunsj ved pulten, men kan ta den med deg ut i solen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er lunsjpausen på jobb et av dagens høydepunkt. Dette er en mulighet for avbrekk fra de mange, stressende arbeidsoppgavene, samt en anledning til å dele historier og opplevelser fra helgen eller kvelden i forveien med dine kollegaer.

Men tar du pause i løpet av arbeidsdagen, eller er du en av dem som sitter ved pulten og drysser smuler over tastaturet mens du spiser brødskiva med én hånd og skriver med den andre?

Da må du huske at arbeidsmiljøloven gir deg rett på pause fra arbeidet hvis dagen varer lenger enn fem og en halv time.

Jobber du en vanlig åttetimersdag, skal pausene dine være minst 30 minutter lange til sammen.

Og hvis det er slik at du ikke kan forlate arbeidsplassen i pausen, for eksempel hvis du jobber på et øde sted eller andre forhold spiller inn, skal du få betalt i pausetida. Dette gjelder også hvis arbeidsstedet ikke har et egnet pauserom.

Sunt å bevege seg

Ole Martin Prebensen Tanberg er kundeansvarlig og bedriftsfysioterapeut i Stamnina Helse. Han mener at det er fornuftig å ta pausen bort fra selve pulten, såframt det er mulig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer