Feriepenger etter oppsigelse

Du skal få feriepengene siste lønningsdag før du slutter

Får du ikke feriepengene som avtalt etter en oppsigelse, kan du kreve dem utbetalt, men det er viktig å ikke vente for lenge.

KRAV PÅ FERIEPENGER?: Det er viktig å passe på at du får feriepengene du har rett på, slik at reisen blir mer givende. Foto: Dobo Kristian/Shutterstock/NTB scanpix.
KRAV PÅ FERIEPENGER?: Det er viktig å passe på at du får feriepengene du har rett på, slik at reisen blir mer givende. Foto: Dobo Kristian/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som arbeider i en annens tjeneste har rett og plikt til å ta ferie. Som regel er det arbeidstaker som tar ut ferien hun ønsker, innenfor rammene loven setter.

Ferieloven sier noe om lengde og avvikling, samt beregning av feriepenger og hvordan du skal få disse utbetalt.

Det er imidlertid noen spørsmål som kan dukke opp knyttet til ferie og feriepenger, blant annet hvis du slutter i jobben.

Her er svar på hva som skjer med feriepengene ved oppsigelse - og fire andre ting du måtte lure på om feriepenger nå når sommeren nærmer seg:

1. Hvor mye får du i feriepenger?

Arbeidstilsynet har laget en nyttig guide på sin nettside om alt du må vite om feriepenger.

Feriepenger samler du opp i opptjeningsåret, altså året før du skal ha ferie.

For de fleste arbeidstakere skal feriepengene være minst 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget, mens hvis du er over 60 år, skal de være minst 12,5 prosent. Feriepengegrunnlaget finner du på lønns- og trekkoppgaven for opptjeningsåret.

Hvor mye du får i feriepenger beregnes ut fra det du får i lønn og annet arbeidsvederlag. Det beregnes ikke feriepenger av utbetalinger for reiseutgifter, losji, andel av nettoutbytte eller feriepenger som er utbetalt i opptjeningsåret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer