Feriepenger etter oppsigelse

Du skal få feriepengene siste lønningsdag før du slutter

Får du ikke feriepengene som avtalt etter en oppsigelse, kan du kreve dem utbetalt, men det er viktig å ikke vente for lenge.

KRAV PÅ FERIEPENGER?: Det er viktig å passe på at du får feriepengene du har rett på, slik at reisen blir mer givende. Foto: Dobo Kristian/Shutterstock/NTB scanpix.
KRAV PÅ FERIEPENGER?: Det er viktig å passe på at du får feriepengene du har rett på, slik at reisen blir mer givende. Foto: Dobo Kristian/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som arbeider i en annens tjeneste har rett og plikt til å ta ferie. Som regel er det arbeidstaker som tar ut ferien hun ønsker, innenfor rammene loven setter.

Ferieloven sier noe om lengde og avvikling, samt beregning av feriepenger og hvordan du skal få disse utbetalt.

Det er imidlertid noen spørsmål som kan dukke opp knyttet til ferie og feriepenger, blant annet hvis du slutter i jobben.

Her er svar på hva som skjer med feriepengene ved oppsigelse - og fire andre ting du måtte lure på om feriepenger nå når sommeren nærmer seg:

1. Hvor mye får du i feriepenger?

Arbeidstilsynet har laget en nyttig guide på sin nettside om alt du må vite om feriepenger.

Feriepenger samler du opp i opptjeningsåret, altså året før du skal ha ferie.

For de fleste arbeidstakere skal feriepengene være minst 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget, mens hvis du er over 60 år, skal de være minst 12,5 prosent. Feriepengegrunnlaget finner du på lønns- og trekkoppgaven for opptjeningsåret.

Hvor mye du får i feriepenger beregnes ut fra det du får i lønn og annet arbeidsvederlag. Det beregnes ikke feriepenger av utbetalinger for reiseutgifter, losji, andel av nettoutbytte eller feriepenger som er utbetalt i opptjeningsåret.

Av bonus og provisjonsbasert lønn som er et resultat av personlig arbeidsinnsats, derimot, skal du få feriepenger for.

Du bør, for øvrig, sjekke arbeidsavtalen din for å finne ut om du har krav på feriepenger utover lovens minstebeløp.

2. Når får du feriepengene?

I utgangspunktet skal du få feriepengene siste ordinære lønningsdag før ferien.

Det er imidlertid vanlig at bedrifter betaler ut feriepengene én bestemt måned, som juni for eksempel.

Reglene om utbetaling av feriepenger kan fravikes ved tariffavtale, ifølge Arbeidstilsynet. Men, det er ikke lov å inkludere feriepenger i lønn, med mindre dette er direkte regulert av en slik avtale.

3. Hva skjer med feriepengene hvis du er sykemeldt, i permisjon eller slutter i jobben?

Selv om du har vært syk og borte fra jobb i lengre perioder, skal arbeidsgiver betale deg feriepenger av sykepenger du har fått opptil 16 kalenderdager av en sykdomsperiode. Dette gjelder også omsorgspenger for inntil ti dager som du har fått fra arbeidsgiver hvis barnet ditt eller barnepasseren har vært syk.

Folketrygden utbetaler også feriepenger av sykepenger, samt andre trygdeytelser. Dette kan du lese mer om på Navs nettside.

Har du vært eller i permisjon i en lengre periode, er det ekstra viktig at du sjekker om du har fått det du skal ha når det gjelder lønn, sykepenger og feriepenger.

Hvis du sier opp selv eller blir sagt opp, skal du få utbetalt feriepengene som er opptjent fram til sluttdatoen for arbeidsforholdet. Utbetalingen skal skje siste lønningsdag før du slutter.

Er det slik at deler av feriepengegrunnlaget ikke kan beregnes innen oppsigelsesdatoen, kan dette betales i det avsluttende lønnsoppgjøret.

Vær oppmerksom på at en avtale eller tariffavtale kan åpne for annet utbetalingstidspunkt.

4. Hva om du ikke tar ferie?

Som sagt har du rett og plikt til å ta ferie. Lovbestemt ferie som ikke er avviklet i løpet av ferieåret, kan overføres til neste år.

Ferien må tas ut i feriedager, ikke penger. Med andre ord, det er ikke lov å få feriepenger for ferie som ikke er avviklet eller overført til påfølgende ferieår.

Reglene for avvikling av ferie gjelder også dersom du har vært syk over flere år og ha masse ferie til gode, samt ved arbeidsuførhet eller foreldrepermisjon.

Din eneste mulighet til å få feriepengene for ferie som ikke er tatt ut, er hvis arbeidsforholdet opphører.

5. Hva om du ikke får feriepenger?

I noen tilfeller skjer det at arbeidstakere opplever at de ikke får lønn eller feriepenger til avtalt tid. Hva gjør du da?

Sett bort fra misforståelser eller tekniske feil, kan årsaken til manglende utbetaling være at arbeidsgiver ikke vil eller kan betale deg, ifølge Arbeidstilsynet. Skjer dette, bør du først ta kontakt med arbeidsgiver for å vite hvorfor pengene uteblir.

Her er det viktig å ikke vente for lenge. Dersom du gjør det, kan du risikere å tape rettigheter hos den statlige lønnsgarantien.

Vil ikke arbeidsgiver betale deg, må du sende et rekommendert brev til arbeidgiver med en kort oppgjørsfrist. Får du ikke respons, kan du bringe saken opp for Forliksrådet i kommunen arbeidsgiveren holder til i, hvorpå saken kan bli henvist videre til retten.

Dersom ikke arbeidsgiver kan betale deg, kan bedriften slås konkurs. Da kan du søke om lønnsgaranti fra Nav.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer