Du spiser 77 kg kjøtt i året

18 prosent økning på ti år.

METTET FETT: Kjøtt- og kjøttprodukter er en hovedkilde til mettet fett. Helsedirektoratet råder derfor folk til å styre unna fete kjøttvarer. Foto: Colourbox.com
METTET FETT: Kjøtt- og kjøttprodukter er en hovedkilde til mettet fett. Helsedirektoratet råder derfor folk til å styre unna fete kjøttvarer. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldri har nordmenn spist mer kjøtt.

I løpet av bare ti år har forbruket av kjøtt økt med hele 14 kg per person. I gjennomsnitt får vi i oss 77 kg kjøtt hver i året.

Les også: Så smarte er dyrene du spiser

Det viser en ny rapport, Utvikling i norsk kostholds 2009, som gis ut av Helsedirektoratet.

Hele rapporten får du på helsedir.no, både i kortversjon og stor utgave.

Kan være enda høyere

77 kg per person høres mye ut – men tallet kan faktisk være enda høyere, ifølge rapporten. I tillegg kommer grensehandel med kjøtt som i 2008 ble anslått til å være cirka 4 kg per innbygger.

Kjøttslagene vi spiser mest av er svin, storfe og fjørfe. Siden 1999 har forbruket av fjørfekjøtt økt med over 100 prosent. Forbruket av svin og storfe har steget med henholdsvis 20 og 10 prosent.

Les også: Den beste og verste hurtigmaten

Fett

  • Melk og melkeprodukter er den største kilden til mettet fett i norsk kosthold.
  • Deretter kommer kjøtt og kjøttvarer, margarin og annet spisefett.
  • Fra 70- til 90-tallet minket kostens fettinnhold fra 40 til 35 prosent av kostens energiinnhold. Andelen mettet fett gikk ned fra 16 til 14 energiprosent.
  • Etter 2004 begynte imidlertid andelen fett og mettet fett i kosten å øke igjen.

  • Spiser for lite fisk

    Kjøtt- og kjøttprodukter er en hovedkilde for de mettede fettsyrer. Det er derfor viktig at forbruket av fete kjøttprodukter går ned, konkluderer rapporten.

    Helsedirektoratet råder folk til å spise mindre kjøtt og mer fisk – som vi ennå spiser for lite av.

    - Dersom myndighetenes anbefalinger for kosthold følges, vil det redusere forekomsten av sykdommer som hjerte-karsykdommer, kreft, overvekt og diabetes type 2, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet til Matportalen.no.

    Les også: Slik får du i deg rett fett

    Sukker

  • Brus og godteri er de største sukkerkildene i det norske kostholdet.
  • Brusomsetningen var på det høyeste i 1997, på 93 liter per innbygger per år. Dette tallet er nå redusert til 71 liter.
  • Forbruket av godteri har økt betydelig i løpet av de siste 30 årene og ligger nå på 15 kg per innbygger.

  • Bruker 3 ganger mer på søtt

    En gledelig trend er imidlertid at vi spiser mindre sukker enn før. Vi får i oss 33 kg sukker hver i året i gjennomsnitt. Det er 10 kg mindre enn i 2000. Men det er ennå for mye.

    Sukker utgjør nå 13 prosent av energiinnholdet i kosten vår, mens anbefalt nivå ligger på maks 10 prosent, ifølge matportalen.no.

    Vi bruker også tre ganger så mye penger på sukkervarer og leskedrikker som på fisk. Nesten 20 prosent av matutgiftene går til brus og godteri.

    Les også: Fruktose eller glukose - hva er verst?

    Potet og potetprodukter

  • Forbruket av matpoteter har minket over lang tid og ligger på 31 kg per innbygger per år.
  • Forbruket av potetgull og pommes frites har imidlertid økt til 34 kg.
  • Det betyr at forbruket av matpoteter er mer enn halvert siden 70-tallet, mens forbruket av bearbeidede poteter er femdoblet.

  • Får i oss mer frukt og grønt

    Positivt er det også å se at vi spiser mer frukt og grønnsaker.

    Forbruket av frukt og bær har økt med nesten 40 prosent siden 1999– til 94 kg per år per innbygger.

    Forbruket av grønnsaker har også økt - med 10 prosent, og vi spiser i snitt 68 kg grønnsaker hver i året.

    Helsedirektoratet vil imidlertid at vi skal spise enda mer.

    - Det hadde vært ønskelig med en raskere økning i grønnsakforbruket. Derfor er det lite gunstig at grønnsaker er en av de varegruppene som har hatt størst prisøkning de siste årene, sier Klepp til matportalen.no.

    Les også: Hva er best - ferske eller frosne grønnsaker?

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer