Du spiser 77 kg kjøtt i året

18 prosent økning på ti år.

METTET FETT: Kjøtt- og kjøttprodukter er en hovedkilde til mettet fett. Helsedirektoratet råder derfor folk til å styre unna fete kjøttvarer. Foto: Colourbox.com
METTET FETT: Kjøtt- og kjøttprodukter er en hovedkilde til mettet fett. Helsedirektoratet råder derfor folk til å styre unna fete kjøttvarer. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldri har nordmenn spist mer kjøtt.

I løpet av bare ti år har forbruket av kjøtt økt med hele 14 kg per person. I gjennomsnitt får vi i oss 77 kg kjøtt hver i året.

Les også: Så smarte er dyrene du spiser

Det viser en ny rapport, Utvikling i norsk kostholds 2009, som gis ut av Helsedirektoratet.

Hele rapporten får du på helsedir.no, både i kortversjon og stor utgave.

Kan være enda høyere

77 kg per person høres mye ut – men tallet kan faktisk være enda høyere, ifølge rapporten. I tillegg kommer grensehandel med kjøtt som i 2008 ble anslått til å være cirka 4 kg per innbygger.

Kjøttslagene vi spiser mest av er svin, storfe og fjørfe. Siden 1999 har forbruket av fjørfekjøtt økt med over 100 prosent. Forbruket av svin og storfe har steget med henholdsvis 20 og 10 prosent.

Les også: Den beste og verste hurtigmaten

Spiser for lite fisk

Kjøtt- og kjøttprodukter er en hovedkilde for de mettede fettsyrer. Det er derfor viktig at forbruket av fete kjøttprodukter går ned, konkluderer rapporten.

Helsedirektoratet råder folk til å spise mindre kjøtt og mer fisk – som vi ennå spiser for lite av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer