Du spiser gammel mat

I alle fall når du finner den i ditt eget kjøleskap.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tar du sjansen på å spise yoghurten i kjøleskapet selv om datoen er gått ut? Eller skjærer du bare muggen av osten og bruker resten? Da er du som mange andre, viser en ny studie publisert i Journal of Consumer Research.

Les også: Vis matpakkevett

Forskere ved Baruch College i New York ville se hvor stor betydning det har for folk om mat som er utgått på dato eller blitt dårlig er vår egen eller ikke.

Fikk mat utgått på dato

165 studenter fikk utdelt yoghurt som var utgått på dato, men som fortsatt var trygg å spise. De ble så delt inn i to grupper.

Den ene gruppen fikk beskjed om at yoghurten var deres til odel og eie. I denne gruppen var 38 prosent villige til å spise yoghurten, enten der og da eller senere. De færreste her trodde at de ville bli syke av yoghurten.

I den andre gruppen ville bare 13 prosent spise yoghurten. Her var det også flere som mente de kunne bli syke av det.

Les også: Slik unngår du matforgiftning

Verdsetter egne ting høyere

Forskerne bak undersøkelsen forklarer forskjellen mellom gruppene med at vi verdsetter våre egne ting høyere enn andre ting. Vi spiser gjerne gammel mat fra eget kjøleskap, men tar sjelden imot den om den kommer fra en venn. Og vi betaler i alle fall ikke for den.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer