Folkefinansiert forbrukslån

- Du tar risiko med crowdfunding

Finans Norge mener likevel at konkurranse på lånemarkedet er positivt.

ØKONOMISK «DATINGTJENESTE»: Folkefinansiering, eller crowdfunding, forekommer i flere versjoner. Den tradisjonelle formen kan sammenlignes med en datingapp, ifølge Forbrukerrådet: Det lages en møteplass hvor de som har penger kan møte de som mangler penger, og så opprettes det en sivilrettslig avtale om lån av penger, innenfor et etablert regelverk. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
ØKONOMISK «DATINGTJENESTE»: Folkefinansiering, eller crowdfunding, forekommer i flere versjoner. Den tradisjonelle formen kan sammenlignes med en datingapp, ifølge Forbrukerrådet: Det lages en møteplass hvor de som har penger kan møte de som mangler penger, og så opprettes det en sivilrettslig avtale om lån av penger, innenfor et etablert regelverk. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er et nytt eksempel på delingsøkonomi tilgjendelig her til lands, nemlig folkefinansierte forbrukslån for privatpersoner. Perx er eneste aktør som tilbyr dette, men det finnes andre selskaper som formidler lån til eiendomsprosjekter, samt små og mellomstore bedrifter gjennom folkefinansiering, som er den norske betegnelsen på crowdfunding.

- Folkefinansierte forbrukslån er lån mellom privatpersoner satt i system, men uten bank, forklarer Mona Jostedt, daglig leder i Perx folkefinansiering.

Hun mener at konseptet kommer til å endre markedet for forbrukslån drastisk.

Folkefinansiert forgjenger gikk konkurs

Men, selv om selskapet er eneste aktør som tilbyr folkefinansierte forbrukslån til privatpersoner i Norge per i dag, betyr det ikke at forretningsideen er ny. Den ble nemlig lansert allerede i 2009 av TrustBuddy, og dette er lang fra en suksesshistorie.

- TrustBuddy kom på kant med Finanstilsynet, flyttet til Sverige og krasjlandet for egen maskin i 2015, oppsummerer Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Da «vennebanken» gikk konkurs hadde innlånerne 68.000 smålån utestående til en verdi av 302 millioner svenske kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.