Du trenger bare én slik

Den må du til gjengjeld bruke stadig flere steder.

IKKE NØDVENDIG: Benytter du deg av BankID, kan du pensjonere tre av disse. Foto: PER ERVLAND
IKKE NØDVENDIG: Benytter du deg av BankID, kan du pensjonere tre av disse. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du kundeforhold i mer enn en bank, er du meget mulig også utstyrt med mer enn én kodebrikke, kanskje så mange som tre-fire stykker. Men dersom du benytter deg av BankID, kan du kvitte deg med alle unntatt én.

- Ja, du trenger egentlig bare en kodebrikke, sier Mona Strøm Arnøy, kommunikasjonssjef i BankID Norge, til DinSide.

Hun bekrefter at du kan gå inn i nettbankene med den samme kodebrikken hele tiden. Det betyr at selv om du vil inn Fokus Banks nettbank, så kan du fint bruke kodebrikken du fikk utstedt fra Nordea. Eneste forutsetning er at du velger "Nordea" i rullegardinen når du logger inn.

Se også: Nå kommer ID-porten

To typer BankID

Det finnes to typer BankID på markedet i dag: banklagret BankID og BankID på mobil.
Hvis du har banklagret BankID bruker du ditt fødselsnummer, den koden du får fra sikkerhetskortet og det personlige passordet du har valgt for å få tilgang til din BankID.

Hvis du bruker BankID på mobil, trenger du mobilnummer, fødselsdato og en selvvalgt PIN-kode. Din BankID er lagret hos Bankenes Betalingssentral, og nå bruker omtrent 1,4 millioner nordmenn BankID som elektronisk identifikasjon.

- BankID er basert på et prinsipp om gjensidig anerkjennelse. Bankene godtar hverandres BankID-er for å gjøre det enklere for kundene, men noen nettbanker har fremdeles litt tekniske utfordringer for å få det til, men det er bare et tidsspørsmål før det er løst. Hvis du helt avslutter et kundeforhold i en bank må du levere tilbake kodebrikken og få en ny fra din nye bankforbindelse, sier Strøm Arnøy.

IKKE EN FEIL: Det er ikke noe problem å benytte kodebrikken du for eksempel har fått fra BankNorwegian i DnB NORs nettbank.
IKKE EN FEIL: Det er ikke noe problem å benytte kodebrikken du for eksempel har fått fra BankNorwegian i DnB NORs nettbank. Vis mer


Ingen kode, ingen handel?

Handler du varer på Internett, har du antakelig også støtt på BankID-løsningen der. I flere og flere tilfeller holder det ikke lenger å sitte med betalingskortet foran deg. Du må også ha kodebrikken.

- Det kan virke som om dette dukker opp helt vilkårlig, men hvorvidt du må benytte BankID når du handler på Internett, avhenger av nettbutikken du handler i, forklarer Strøm Arnøy.

I dag er det slik at de nettbutikkene som ønsker å benytte seg av BankID som sikkerhetsløsning ved netthandel, kan søke om dette, og så langt har 273 norske brukersteder valgt denne løsningen.

- Nettbutikker som ønsker denne løsningen, søker om å få et brukerstedssertifikat av sin hovedbankforbindelse, og slik kan nettbanken få BankID som løsning, sier Strøm Arnøy.

For din sikkerhet

De brukerstedene som benytter seg av BankID-løsningen, har lagt listen litt høyere for at du skal kunne handle der. For deg som ikke går rundt med kodebrikken til en hver tid, kan dette oppleves som et ekstra hinder, men vit at løsningen gjør det mye vanskeligere for personer som ønsker å stjele din identitet.

Hadde Telenor og NetCom benyttet løsningen, ville ikke dette kunnet skje:
- De henter iPhones i mitt navn

Datatilsynet har derfor lenge ønsket den elektroniske identifiseringen velkommen.

Noen unntak

Kodebrikkene har imidlertid eksistert lengre enn BankID-løsningen. Hvis du ønsker å logge deg inn i nettbanken uten å benytte BankID, er dette fortsatt mulig i flere nettbanker. Da må du imidlertid forholde deg til akkurat den kodebrikken du fikk av akkurat den banken. Noen få banker har ennå ikke implementert BankID-løsningen fullt ut.

Det er hver enkelt bank som har ansvaret for å utstede, informere om og gi brukerstøtte til sine kunder når det gjelder BankID- på samme måte som de utsteder betalingskort, ifølge BankID.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer