Coronavirus

Du trenger ikke hamstre hermetikk

Hvis du er opptatt av å ha mat med lang holdbarhet, finner du mye i ferskvaredisken som kan vare i månedsvis. Sjekk våre tips!

GLEM HERMETIKK: Det fins mange matvarer med lang holdbarhet, som du heller kan kjøpe inn litt ekstra av. Foto: Berit B. Njarga
GLEM HERMETIKK: Det fins mange matvarer med lang holdbarhet, som du heller kan kjøpe inn litt ekstra av. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ønsker du å ha mat i hus med lang holdbarhet, samtidig som du ikke er noen stor fan av lapskaus på boks?

Ikke hamstre!

Torsdag understreket Virke sammen med dagligvarekjedene i en pressemelding, at det er nok varer både i butikk og på lager, og at det ikke er noe som tilsier varemangel i Norge.

Også regjeringen påpekte under sin pressekonferanse klokken 14 torsdag at varehandel holder åpent, og at det ikke er grunn til å hamstre mat.

Samtidig har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefalt at nordmenn handler litt ekstra av det viktigste man trenger for å klare seg selv i minst tre dager - fordi det kan bli en utfordring å få varer fraktet hjem.

Tenker du at tre dager er vel kort tid, har vi funnet fram til matvarene du kan vurdere som har lang holdbarhet - hvis du vil være føre var, og samtidig slippe unna hermetikken.

Her har vi samlet et utvalg matvarer som har flere måneders holdbarhet, og informasjon om hvor lenge de forskjellige matvarene kan holde når de lagres riktig.

Live-published photos and videos via Shootitlive

#1: Grønnsaker

Skulle situasjonen tilsi at du må holde deg hjemme, er det ingen grunn til at du ikke kan få i deg ferske grønnsaker. Flere av grønnsakene som vi dyrker i Norge, har en holdbarhet på flere måneder dersom de lagres riktig.

Dette gjelder blant annet poteter. For lengst holdbarhet bør du kjøpe dem som ikke er vasket, men som har jord rundt seg. Kjølig temperatur som ikke er under 3 grader, er best for holdbarheten.

Også gulrøtter, kålrot og løk er eksempler på grønnsaker med lang holdbarhet. Gulrøtter lagres kaldt i kjøleskapstemperatur, og gjerne i originalemballasjen i perforert plast, ifølge Matvett.

Også løk bør lagres i kjøleskap - og ikke i tett plast, som kan forårsake at den råtner fortere. Kålrot kan med fordel lagres i temperatur så nært 0 grader som mulig - kjøp gjerne den som er pakket inn i filmet plast, det gir økt holdbarhet, ifølge frukt.no.

Når det gjelder frukt, er epler og appelsiner eksempler på frukten med lang holdbarhet. Her går det også an å spe på med frosne bær- og smoothieblandinger.

Meieriprodukter

Svært mange meieriprodukter har langt holdbarhet, og vår erfaring er dessuten at mange produkter er holdbare langt over holdbarhetsdatoen som oppgis på emballasjen - også når de har vært åpnet. Ikke minst gjelder dette de syrnede meieriproduktene, som rømme, kesam og yoghurt, som kan være helt fine over en måned etter «utgått» holdbarhetsdato.

Selv vanlig melk, ikke minst uåpnet, vil holde langt over holdbarhetsdatoen.

Dinside.no tester holdbarhet på meieriprodukter. Vis mer

Da Dinside smakte på meieriprodukter som var gått ut på dato for lengst, hadde vi kun gode erfaringer - som du kan se i denne videoen.

Dessuten er det en del meieriprodukter som kommer med lang holdbarhet. En sjekk innom butikken viser at du blant annet får laktosefri melk og matfløte som har holdbarhet frem til i sommer.

Kjøtt og pålegg

En sikker holdbarhetsvinner om du ønsker å ha tilgang på kjøtt, er spekemat. En rask sjekk i butikkene viser at alt fra salamipølse til spekeskinke har holdbarhet til august - det er jo for lagringen sin del at speking ble oppfunnet. Og her fins det ikke minst et stort utvalg.

Også bearbeidet kjøtt, som kjøttkaker, karbonader og pølser, har gjerne over en måneds holdbarhet når det dukker opp i butikk. Vi fant blant annet karbonder som ikke går ut på dato før i begynnelsen av mai, på vår butikkrunde.

Fisk

Vil da sikre deg fisk til middag om det skulle bli vanskelig å komme seg til butikken, er det også her de bearbeidede produktene som har lang holdbarhet, som fiskekaker, fiskepudding og fiskeboller.

Fiskepudding med holdbarhetsdato i midten av mai er ett eksempel som vi fant på dette i vår butikkrunde.

Fisk holder seg dessuten godt i fryseboksen, så en tur i frysedisken er heller ikke dumt.

Få også med deg denne viktige saken:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer