- Du trenger ikke vann

Alle vet da at man må drikke minst to liter vann om dagen for å holde seg sunn og frisk. Eller..?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi drikker mer vann enn noensinne. At det å drikke så mye vann man bare orker er bra for det meste, har i årevis vært en opplest og vedtatt sannhet. Selv om helseekspertene ellers strides om det meste, har de da alltid vært enige om at mye vann er bra for helsen.

Nå hevder imidlertid amerikanske forskere at det ikke finnes et fnugg av bevis for at dette faktisk stemmer, og at det hele bare er en myte som ble spredd på 1990-tallet.

Les også: Trendy med vann

Dr. Dan Negoianu og Dr. Stanley Goldfarb ved University of Pennsylvania har gått gjennom all forskning som har blitt gjort på feltet. I en rapport som er publisert i The Journal of the American Society of Nephrology, konkluderer de med at vanlige, friske mennesker ikke på noen måte har behov for to liter vann om dagen.

- Ikke penere hud

Resultatene forskerne har kommet fram til, viser overraskende nok at vann verken gir penere hud, øker metthetsfølelsen eller har andre helsegevinster.

Noen av studiene viste at mengden vann man drikker påvirker hvor raskt nyrene skiller ut salter og avfallsstoffer, men forskerne fant ikke at dette hadde noen positive effekter på organene i kroppen.

Les også: Øl er bedre enn vann etter trening

De fant imidlertid at personer som bor i varme, tørre strøk, er svært fysisk aktive eller har visse sykdommer, har et økt behov for vann - men dette gjelder altså ikke vanlige, friske mennesker.

- Det finnes generelt ingen bevis for at det er bra for helsen å drikke mye vann, konkluderer forskerne med i rapporten sin.

- Trenger to liter væske

Det er klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen Bradley helt enig i.

- Men det er fordi at forskerne snakker om vann, og ikke væske. Jeg mener at de fleste friske mennesker trenger to liter væske om dagen - men denne væsken må ikke nødvendigvis være vann.

Les også: Spis vann!

I tillegg til at vi får i oss en del væske gjennom mat, teller også all annen væske vi heller i oss, med i regnskapet.

- Det er bare en myte at kaffe og te virker dehydrerende, sier Bradley til DinSide Helse.

Hun understreker likevel at dette ikke gjelder store mengder koffein og alkohol.

- Det hele kommer selvfølgelig an på konsumet, men i normalt anbefalte mengder er det ikke noe problem å erstatte vannet med andre typer drikker.

- Vann gir bedre følelse

Gründer av Olavesen Spa, Marianne Olavesen, er imidlertid av en litt annen oppfatning.

- Personlig har jeg stor tro på at man må drikke vann for å rense kroppen. Selv vet jeg jo at jeg føler meg mye bedre når jeg drikker vann enn når jeg drikker mye kaffe, te eller alkohol. Jeg kan jo faktisk se en forskjell på hele kroppen, sier hun.

Les også: Te er sunnere enn vann

Olavesen mener at hele kroppen fungerer bedre når man drikker vann, og at vann er viktig for å tilføre kroppen fuktighet.

- Det kan jo heller ikke være noen tvil om at det er mye bedre å drikke vann enn å drikke sukkerholdige produkter, som har en negativ innvirkning på kroppen.

Olavesen synes likevel rapporten er interessant og betviler ikke konklusjonene forskerne har kommet fram til.

- Men det blir jo opp til hver enkelt hva man skal tro. Og jeg vet i hvert fall at jeg ikke føler meg bra hvis jeg ikke drikker vann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer