Du vet hva som kommer

Foran morgendagens rentemøte kan du sannsynligvis ta det helt med ro.

Ingen overraskelse fra Norges Banks hovedstyre i morgen, tror norske økonomer. Foto: Sturlason
Ingen overraskelse fra Norges Banks hovedstyre i morgen, tror norske økonomer. Foto: Sturlason Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går offentliggjorde Statistisk sentralbyrå nye tall for konsumprisindeksen, og den tiltakende prisveksten øker sjansene for nye renteøkninger. Men i morgen kan du ganske sikkert være trygg.

- Disse nye tallene vil ikke påvirke rentebeslutningen på onsdag. Norges Bank la frem en pengepolitisk rapport i juni. Den rapporten er selve grunnlaget for renteutviklingen over de nærmeste tre-fire månedene. Norges Bank ønsker å tolke nye data over flere måneder før den bestemmer seg for å endre strategi for renten, så det er ytterst sjelden at de avviker fra planene som blir lagt i Pengepolitisk rapport, sier makroøkonom i First Securities, Bjørn Roger Wilhelmsen.

Dette betyr at renta blir stående uendret etter rentemøtet onsdag. Verken rentebeslutningene i resten av verden eller de nye tallene for konsumprisindeksen vil endre på dette.

- Nei, de uendrete rentene i USA, Storbritannia og EU kom ikke som noen overraskelse på Norges Bank. Det gjorde heller ikke konsumprisindeksen. Den var forventet å være høy. KPI-JAE var riktignok noe høyere, men dette er ikke nok til å få noen til å endre mening denne uka.

Les også: Slå knockout på renteøkningen

Prisstigningen får mye oppmerksomhet i media, og mange tolker det slik at det er duket for en ny renteøkning. Det er ikke Wilhelmsen enig i.

- La oss si at inflasjonen forblir tre tideler høyere enn det Norges Bank har anslått. Isolert sett taler dette for en ny renteøkning, men det er ikke nødvendigivs nok. Mange indikatorer for den økonomiske utviklingen blant våre nære handelspartnere har vært svakere enn de fleste så for seg. Renten blant våre handelspartnere har falt. Det vil Norges Bank ta hensyn til i rentesettingen ettersom den uansett ikke kan stabilisere inflajsonen i dag. Banken sikter mot å stabilisere inflasjonen om to til tre år frem i tid.

Nordea helt enig

- Vi tror heller ikke på noen renteøkning i morgen, sier analysesjef i Nordea, Lars Erik Aas.

Han er enig i Wilhelmsens påstand om at Norges Bank stort sett alltid holder seg til den opprinnelige planen i Pengepolitisk rapport.

- Hvis ikke må det være noe ekstremt som har skjedd, og det har det ikke nå. I morgen tipper jeg at Norges Bank sier at norsk økonomi er omtrent som forventet.

Les kommentaren: Eier ikke Gjedrem magamål?

Vi dekker rentemøtet i morgen. Følg med på DinSide kl 14.00.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer