Du vet hva som kommer

Foran morgendagens rentemøte kan du sannsynligvis ta det helt med ro.

Ingen overraskelse fra Norges Banks hovedstyre i morgen, tror norske økonomer. Foto: Sturlason
Ingen overraskelse fra Norges Banks hovedstyre i morgen, tror norske økonomer. Foto: Sturlason Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går offentliggjorde Statistisk sentralbyrå nye tall for konsumprisindeksen, og den tiltakende prisveksten øker sjansene for nye renteøkninger. Men i morgen kan du ganske sikkert være trygg.

- Disse nye tallene vil ikke påvirke rentebeslutningen på onsdag. Norges Bank la frem en pengepolitisk rapport i juni. Den rapporten er selve grunnlaget for renteutviklingen over de nærmeste tre-fire månedene. Norges Bank ønsker å tolke nye data over flere måneder før den bestemmer seg for å endre strategi for renten, så det er ytterst sjelden at de avviker fra planene som blir lagt i Pengepolitisk rapport, sier makroøkonom i First Securities, Bjørn Roger Wilhelmsen.

Dette betyr at renta blir stående uendret etter rentemøtet onsdag. Verken rentebeslutningene i resten av verden eller de nye tallene for konsumprisindeksen vil endre på dette.

- Nei, de uendrete rentene i USA, Storbritannia og EU kom ikke som noen overraskelse på Norges Bank. Det gjorde heller ikke konsumprisindeksen. Den var forventet å være høy. KPI-JAE var riktignok noe høyere, men dette er ikke nok til å få noen til å endre mening denne uka.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.