Du vil ikke ha SÅ lav rente

Tabloidene spår rentefall på inntil 5 prosentpoeng. Det er ikke gode nyheter.

Publisert
Sist oppdatert

Leste du sakene om dramatisk rentefall og tenkte "yess!"? Det er ikke sikkert du bør håpe på rentefall lignende de vi hadde tidlig på 2000-tallet. Et kraftig fall i rentene betyr at vi er inne i en dyp lavkonjunktur, som blant annet vil innebære en mye høyere arbeidsledighet.

- Det er viktig å være oppmerksom på sammenhengene mellom sysselsetting, produksjon og inflasjon. Er det knapphet på arbeidskraft og andre realressurser, vil en stram pengepolitikk redusere inflasjonen gjennom virkningene på samlet etterspørsel. Og omvendt, når det er stor arbeidsledighet, vil lav rente stimulere etterspørselen og holde lønnsveksten og inflasjonen oppe, har sentralbanksjef Svein Gjedrem tidligere uttalt.

Rentenivået er helt normalt

Harald Magnus Andreassen er sjeføkonom i First Securities og stilte til nettprat i dag. På spørsmål om vi ville få så store rentefall som noen av tabloidene spår, svarte Andreassen til vg.no:

- Jeg håper da virkelig ikke det! For å få et så kraftig rentefall som for fem år siden, må svært mye gå galt i utlandet og i Norge! Arbeidsledigheten må ha steget kraftig. Det kan selvsagt ikke utelukkes, men jeg tviler på at det vil skje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer