Du vil ikke ha SÅ lav rente

Tabloidene spår rentefall på inntil 5 prosentpoeng. Det er ikke gode nyheter.

Publisert
Sist oppdatert
For å få et så kraftig rentefall som for fem år siden, må svært mye gå galt i utlandet og i Norge!Harald Magnus Andreassen


Leste du sakene om dramatisk rentefall og tenkte "yess!"? Det er ikke sikkert du bør håpe på rentefall lignende de vi hadde tidlig på 2000-tallet. Et kraftig fall i rentene betyr at vi er inne i en dyp lavkonjunktur, som blant annet vil innebære en mye høyere arbeidsledighet.

- Det er viktig å være oppmerksom på sammenhengene mellom sysselsetting, produksjon og inflasjon. Er det knapphet på arbeidskraft og andre realressurser, vil en stram pengepolitikk redusere inflasjonen gjennom virkningene på samlet etterspørsel. Og omvendt, når det er stor arbeidsledighet, vil lav rente stimulere etterspørselen og holde lønnsveksten og inflasjonen oppe, har sentralbanksjef Svein Gjedrem tidligere uttalt.

Rentenivået er helt normalt

Harald Magnus Andreassen er sjeføkonom i First Securities og stilte til nettprat i dag. På spørsmål om vi ville få så store rentefall som noen av tabloidene spår, svarte Andreassen til vg.no:

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities Foto: First Securities
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities Foto: First Securities Vis mer

- Jeg håper da virkelig ikke det! For å få et så kraftig rentefall som for fem år siden, må svært mye gå galt i utlandet og i Norge! Arbeidsledigheten må ha steget kraftig. Det kan selvsagt ikke utelukkes, men jeg tviler på at det vil skje.

Velg fastrente om du ikke tåler flere hopp

Har fortsatt kontroll

På Dagsnytt 18 i går sa Andreassen at mediene får det til å høres ut som om Norges Bank har mistet kontrollen på alt.

- Slik er det ikke. Norges Bank har mye å gå på og kan senke gulvet i pengemarkedet hvis det blir nødvendig.

Han tror Norge har en god del å gå på før vi får problemer med økonomien og mener det ikke er nødvendig å dramatisere situasjonen i byggesektoren, som tross alt har hatt en formidabel vekst de siste årene. En vekst som var nødt til å avta.

Rydder etter festen

- Alle vet at når de har hatt en stor fest, så er det på tide å rydde litt i huset, sa politiker Lars Sponheim på Redaksjon 21 i går.

Dette er Andreassen til dels enig i.

- Norges Bank har ønsket å bremse veksten i Norge. Inflasjonen var blitt for høy, sparingen for lav, og gjeldsveksten for høy. Vi måtte ha en kursendring i vår økonomi, og den hadde kommet uansett, sier Andreassen.

Alt om finanskrisen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer