Du vinner i banken

Folk som leter febrilsk etter alternativer til banksparing kan slutte å lete nå. Den enkle sannheten er at bankrenten for tiden slett ikke er spesielt lav.

Publisert
Sist oppdatert

Nominelle renteføtter er forræderske. De skjuler både prisstigning og skattevirkninger, og lar oss ofte tro at avkastning på sparing er bedre enn de er i virkeligheten.

Den triste sannheten er jo at hvis prisstigningen er stor, hjelper det lite med en høy rente.

Vil du vite den nakne sannheten om avkastningen på sparepengene, må du se på realrenten etter skatt, som gir deg et presist bilde av avkastningen på sparepengene dine.

Historisk helt OK

Korrigert for prisstigning og skatt er slett ikke bankenes renter på innskudd så verst akkurat nå. For tiden ligger de litt under gjennomsnittet for de siste 12 årene, men myten om at du taper penger ved å ha pengene i banken er ikke riktig - i hvert fall ikke hvis du er blant det overveldende store flertall under 50 som ikke har skattbar formue.

Verre før

Gjennomsnittlig har bankenes reelle renter på innskudd etter skatt vært på samme nivå som nå - cirka 0,5 prosent - i både 2000 og i 1995, men da var de nominelle rentene på ca 5 og 4 prosent, så folk flest glemte kanskje å tenke over realrenten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer