Priskrig på juletrær

Dumper prisene: - Synd!

Nå får du juletrær fra 99 kroner. Det kan bidra til å skvise ut norske produsenter, advarer bransjeorganisasjon.

NATURLIG JULETRE: Den mest populære tiden å skaffe ekte juletre på er to uker før jul, men norske barnefamilier er ofte tidligere ute, annenhver barnefamilie kjøper treet en hel en måned før julaften. Foto: NTB
NATURLIG JULETRE: Den mest populære tiden å skaffe ekte juletre på er to uker før jul, men norske barnefamilier er ofte tidligere ute, annenhver barnefamilie kjøper treet en hel en måned før julaften. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke mange ukene siden vi kunne melde at årets juletrær trolig ville bli en kostbar affære. Bransjeorganisasjonen Norsk Juletre, som er tilknyttet NHO, fortalte om økte innkjøpspriser, og anslo en prisvekst på 7-8 prosent.

Så feil kan man ta. Coop-kjeden Obs bygg annonserte forrige uke at de ville selge årets juletrær til 2021-priser. For medlemmer betyr dette at edelgran under to meter koster 249 kroner og trær over to meter koster 299. For ikke-medlemmer er prisen 499 og 549 kroner.

Og der begynte snøballen å rulle.

En minipristest utført av Nettavisen viser at man nå får grantrær helt ned i 99 kroner på Byggmax (180-220 cm). De selger også edelgran fra 199 kroner (175 til 220 cm) og nordmannsgran fra 269 kroner (225-260 cm).

På Byggmax' nettsider kan vi finne ut hvor mye trærne veier, men hvor de kommer fra opplyser de ikke om.

- Jeg regner med at det ikke er norske trær, men importerte, de selger dem for mindre enn det koster å produsere juletrær i Norge, sier Heidi Amundsen, daglig leder i Norsk Juletre, til DinSide.

Hun regner med det koster fra 130-140 kroner å produsere et tre for de største produsentene, mens mindre produsenter gjerne har opp mot fire ganger så høye kostnader per tre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer