Priskrig på juletrær

Dumper prisene: - Synd!

Nå får du juletrær fra 99 kroner. Det kan bidra til å skvise ut norske produsenter, advarer bransjeorganisasjon.

NATURLIG JULETRE: Den mest populære tiden å skaffe ekte juletre på er to uker før jul, men norske barnefamilier er ofte tidligere ute, annenhver barnefamilie kjøper treet en hel en måned før julaften. Foto: NTB
NATURLIG JULETRE: Den mest populære tiden å skaffe ekte juletre på er to uker før jul, men norske barnefamilier er ofte tidligere ute, annenhver barnefamilie kjøper treet en hel en måned før julaften. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke mange ukene siden vi kunne melde at årets juletrær trolig ville bli en kostbar affære. Bransjeorganisasjonen Norsk Juletre, som er tilknyttet NHO, fortalte om økte innkjøpspriser, og anslo en prisvekst på 7-8 prosent.

Så feil kan man ta. Coop-kjeden Obs bygg annonserte forrige uke at de ville selge årets juletrær til 2021-priser. For medlemmer betyr dette at edelgran under to meter koster 249 kroner og trær over to meter koster 299. For ikke-medlemmer er prisen 499 og 549 kroner.

Og der begynte snøballen å rulle.

En minipristest utført av Nettavisen viser at man nå får grantrær helt ned i 99 kroner på Byggmax (180-220 cm). De selger også edelgran fra 199 kroner (175 til 220 cm) og nordmannsgran fra 269 kroner (225-260 cm).

På Byggmax' nettsider kan vi finne ut hvor mye trærne veier, men hvor de kommer fra opplyser de ikke om.

- Jeg regner med at det ikke er norske trær, men importerte, de selger dem for mindre enn det koster å produsere juletrær i Norge, sier Heidi Amundsen, daglig leder i Norsk Juletre, til DinSide.

Hun regner med det koster fra 130-140 kroner å produsere et tre for de største produsentene, mens mindre produsenter gjerne har opp mot fire ganger så høye kostnader per tre.

BEKYMRET: - Disse trærene som er dumpet i pris er så billige at vi ikke kan produsere det her uten å gå med tap, sier Heidi Amundsen. Foto: Privat
BEKYMRET: - Disse trærene som er dumpet i pris er så billige at vi ikke kan produsere det her uten å gå med tap, sier Heidi Amundsen. Foto: Privat Vis mer

- Jeg synes det er synd at de selger dette så mye billigere enn det norske trær kan være - vi trenger norske produsenter, både med tanke på miljøet og norske arbeidsplasser.

- Det skal mye til å få et vanlig norsk grantre til under 500 kroner.

Kan skvise ut norske produsenter

Lederen er bekymret for hva prisdumpingen av juletrær kan bety for bransjen.

- På sikt kan det bety at man ikke får disse kortreiste, miljøvennlige trærne.

Hun frykter at prisdumpingen av de billige utenlandske trærne ikke bare vil være dårlig for miljøet, men kan bidra til å skvise ut norske produsenter som nå møter sterk konkurranse fra flere hold.

- Hos oss får du gode danske juletrær til samme lave prisen hvert eneste år, slik vi gjør med alle varer her hos Byggmax, sier Niklas Hamberg, daglig leder for Byggmax i Norge, i en e-post til DinSide.

- Vi har ingen sjokktilbud, ingen dyre medlemskap, ingen hemmelige rabatter og ingen prisdumping, bare faste lave priser til Norges hjemmefiksere.

Import av juletrær er likevel ikke noe nytt fenomen, men tallet går kraftig nedover. I fjor importerte Norge drøye 200.000 trær fra utlandet. Dette er en nedgang på 23,3 prosent de siste fem åra, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

JULETREIMPORT: Importen av juletrær toppet seg på begynnelsen av 2000-tallet. Grafikk: SSB
JULETREIMPORT: Importen av juletrær toppet seg på begynnelsen av 2000-tallet. Grafikk: SSB Vis mer

Trærne er hovedsakelig danske, i tillegg til et hundretall svenske og et titall polske. Vi eksporterer også noen trær, men under 1000 stykker i fjor, der flesteparten gikk til Russland.

Årsaken til fallet i import? Plasttrær.

Selv om disse kan brukes år etter år, er det liten miljøgevinst i dette.

- Du må bruke et plasttre i rundt 20 år for å komme likt med CO₂-regnskapet for et vanlig norsk juletre, sier Amundsen.

De har ikke regnet på miljøregnskapet for danske kontra norske trær.

Ifølge en undersøkelse utført av HUI Research i Norge, Sverige og Finland på oppdrag fra Plantasjen, har åtte av ti nordmenn planer om å ha juletre i år.

Fem kroner til Frelsesarmeen

Rimelige juletrær kan presse industrien, men Hamberg viser til at rimelige trær også er en håndsrekning til dem som har mindre å rutte med i jula.

- Vi tror det også hjelper mange å kunne kjøpe et juletre til under hundrelappen, hvor alternativet nok er å ikke kjøpe et juletre overhodet.

De har også bestemt seg for å gi fem kroner per solgte juletre til Frelsesarmeen.

På Vinslottet i Oslo er alle juletrærne fra Bryne og koster 650 kroner. Foto: Elisabeth Dalseg
På Vinslottet i Oslo er alle juletrærne fra Bryne og koster 650 kroner. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Mange familier har det veldig økonomisk trangt denne jula, og Frelsesarmeen forteller oss om en tredobling i antall mennesker som kommer til dem for å få hjelp.

- Dette er også vel så mye en julegave til kundene våre, for det ligger mye glede i å hjelpe andre, og nå får kundene våre kjenne på denne gleden hver gang de gløtter bort på grana.

Han forteller også at Byggmax Evje har gitt bort juletrær til elleve flyktningfamilier.

Gir pant på juletreet

Ikke alle har slengt seg på priskrigen. Hos Plantasjen får du alt fra små juletrær i potte til 400 kroner, til edelgran på oppunder tre meter, levert på døra (i utvalgte områder), til 1299 kroner.

Plantasjen kan også by på pant på juletrær i samarbeid med panteappen Bower.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer