Dusjing kan gjøre deg syk

1 av 5 dusjhoder er helsefarlige fordi de huser skadelige nivåer av bakterier.

UNNGÅ PLAST: Dusjhoder av metall ser ut til å være det sikreste, ifølge forskerne. Foto: Colourbox.com
UNNGÅ PLAST: Dusjhoder av metall ser ut til å være det sikreste, ifølge forskerne. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny amerikansk undersøkelse avslører at 1 av 5 dusjhoder huser betydelige nivåer av en bakterie som kan forårsake lungesykdom.

Personer med god helse har lite å bekymre seg over, men de med svekket immunforsvar kan være utsatt for infeksjon, ifølge forskerne.

Les også: Hvor er bakteriesmitten størst?

100 ganger mer bakterier

Studien, publisert i fagtidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences viser at nivåene av Mycobacterium avium og andre patogener hele 100 ganger høyere i vann tappet fra dusjhodet sammenlagnet med bakteriemengden i den originale vannkilden.

Dette kan være med på å forklare hvorfor andelen tilfeller med lungesykdom forårsaket av mykobakteriene har steget de siste årene, muligens på grunn av at folk flest i dag hopper i dusjen istedenfor i badekaret, tror forskerne fra University of Colorado, skriver BBC.

Les også: Pass deg for døds-dusjen

Bakteriebelegg i dusjhodet

Bakteriene danner et belegg på innsiden av dusjhodet. Når vannet spruter ut kan smittebærende smådråper henge igjen i lufta og kan lett bli inhalert og bli trukket dypt ned i lungene, ifølge forskerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer