Dustin Home mot resten

Kan den svenske ferskingen slå knock out på norske nettbutikker? Tja.

UOVERSIKTELIG: Nettbutikkene er på ingen måte noen statisk størrelse, og prisene varierer fra produkt til produkt. Hvordan kommer nyetablerte Dustin Home ut sammenliknet med etablerte nettforhandlere som Komplett, MPX, Netshop og Amentio?
UOVERSIKTELIG: Nettbutikkene er på ingen måte noen statisk størrelse, og prisene varierer fra produkt til produkt. Hvordan kommer nyetablerte Dustin Home ut sammenliknet med etablerte nettforhandlere som Komplett, MPX, Netshop og Amentio? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For et par uker ble den norske nettbutikkjungelen enda litt mer uoversiktelig. Den svenske kjeden Dustin Home etablerte seg offisielt i gamlelandet, og selv om du ikke har hørt om dem, er de et velkjent, veletablert og omfattende nettvarehus i Sverige.

Kjeden ble faktisk etablert som postordrefirma i en garasje så tidlig som 1984, og solgte den gang noe så eksotisk som disketter i ulike farger. Allerede i 1995, mens Internett var så ferskt at kun bebrillede ingeniører og noen få forskere hadde hørt om det, satte gründerne Bo og Ulla Lundevall i gang med salg av elektroniske produkter over nettet.

Hard konkurranse i Norge

14 år seinere er de altså på plass i Norge, og selv om de svenske omsetningstallene fra fjoråret virkelig er egnet til imponere (3.8 milliarder svenske kroner), så er ikke det norske netthandelmarkedet noe enkelt sted å slå seg fram.

Vi har kjørt en prissammenliking på ti populære elektronikkprodukter mellom Dustin Home og en rekke andre, norske nettbutikker. Er det grunn til å tro at de gjør suksess også i Norge?

Basert på prissjekken vår er ikke svaret opplagt.

Canon EOS 500D speilrefleks med 18-55 IS-objektiv

Dustin Home mot resten


Canons ypperste forbruker-speilrefleks har allerede vært på markedet en stund, og kan garantert vise til pene salgstall. Det vet nok Dustin, og presterer laveste nettbutikkpris sammenliknet med noen av sine argeste norske konkurrenter.

Nikon D90 digital speilrefleks med 18-55-objektiv

Dustin Home mot resten


Her gjelder det å holde tunga rett i munnen. Nikons D90 selges både med og uten optisk bildestabilisator i 18-55-objektivet. Dustin Homes hjemmesider forteller ikke noe om at deres D90 til 9299 kroner har denne såkalte VR-delen, men tatt i betraktning at rimeligste pris hos Japan Photo (7989 kroner) har bildestabilisator, antar vi at også kameraet Dustin selger har det.

Uansett ligger Dustin Home godt bak rimeligste nettbutikk.

Sony Bravia KDL-46V5500 46-tommers LCD-TV

Dustin Home mot resten


Her kommer Dustin Home dårligst ut, men når en handler flat-TV på nett er det viktig å sjekke fraktprisene. De kan faktisk variere med flere hundre kroner for TVer som har samme mål og samme vekt.

Samsung HT-X725 hjemmekinoanlegg

Dustin Home mot resten


Endel av produktene vi prissjekket (og som ikke nødvendigvis er med i artikkelen) finnes ikke hos så veldig mange andre nettbutikker.

Dette hjemmekinoanlegget til Samsung er et godt eksempel på det - vi fant bare tre andre, konkurransedyktige priser hos andre nettbutikker, og når alt kommer til alt er prisforskjellene marginale.

Sony BDP-S360 Blu-ray-spiller

Dustin Home mot resten


BDP-S360 er en oppgradering av BDP-S350, og her spriker prisene en god del. Elkjøps nettbutikk er dyrest med god margin sammenliknet med Amentios røverkjøp. Dustin havner midt på treet, og utmerker seg ikke i verken ene eller andre retning.

Adobe Photoshop CS4 (engelsk fullversjon, Windows)

Dustin Home mot resten


Photoshop er ikke et produkt som prissjekkes for ofte, sannsynligvis fordi de fleste privatpersoner ikke tar seg råd til å bruke rundt 8-9000 kroner for et bildebehandlingsprogram.

Prisene varierer likevel overraskende mye. Amentio er nok en gang billigst med 7028 kroner, mens du hos Dustin må ut med en drøy tusenlapp mer.

Panasonic TH-46PZ85E 46" plasma-TV

Dustin Home mot resten


Plasma-TVer er langt fra så populære som de var da flat-TVene inntok landet for alvor for tre-fire år siden, noe tilgjengeligheten på denne Panasonic-modellen for så vidt er en indikasjon på.

Vi fant bare tre gode konkurrenter til Dustin Homes pris på 13.959 kroner, men til gjengjeld var den rimeligste så mye som drøye 2400 kroner billigere (hos Amentio). Her er Dustin Home med andre ord dyrest.

Sony Handycam HDR-XR105E digitalt videokamera

Dustin Home mot resten


Dette digitalvideokameraet fra Sony kommer ikke til å gjøre noen rumenske C-momenter hva prisakrobatikk angår i denne sammenlikningen, men her gjør Dustin uansett en respektabel innsats - i det minste sammenliknet med dyreste butikk, Netshop. 6149 kroner mot 6749 kroner betyr at sistnevnte er over 10 prosent dyrere enn Dustin Home.

Amentio er enda en gang billigst.

TomTom Go 930 GPS (Europa og Nord-Amerika)

Dustin Home mot resten


TomToms GPS-toppmodell er kanskje det aller ypperste innen bilnavigasjon, men prisene er ganske stabile.

Cirka 500 kroner skiller rimeligste og dyreste nettbutikk i vårt utvalg, og selv om Dustin Home er med og konkurrerer i pristoppen, må de likevel se seg slått av både Elkjøp, Komplett og NetOnNet.

Samsung GT S8300 Ultra Touch mobiltelefon

Dustin Home mot resten


Til slutt finner vi en passe avansert mobiltelefon fra Samsung, som til tross for en pris på rundt 4000 kroner klarer å skille dyreste og billigste nettbutikk med hele 800 kroner. Amentio er (igjen) billigst med 3766 kroner, mens Netshop (igjen) er dyrest med 4595 kroner.

Dustin Homes pris på 4144 er grei, men også NetOnNet og Elkjøps nettbutikk slår den svenske nykommeren.

Konklusjon?

Pris alene kan ikke velte en nykommer, og selv om Dustin bare "vinner" én av våre ti priseksempel ligger de ikke helt i periferien.

Når det er sagt så er ikke vareutvalget så veldig imponerende idet denne artikkelen skrives, og vi opplevde dessuten at et par artikler simpelthen forsvant fra ene gangen vi sjekket prisen til den neste. TomToms GO 730 var for eksempel plutselig borte fra utvalget, og er det fortsatt.

Vi synes også søket er for kresent. Det nytter for eksempel ikke å søke på siste halvdel av en produktbetegnelse som har bindestrek i navnet. Er produktkoden "DV2-1010" og produsenten HP, vil ikke søket "HP 1010" gi deg noen treff. Da må du i så fall søke på "HP DV2-1010" eller bare "HP DV2".

Har du erfaring med å handle hos Dustin Home? Si din mening i forumet under!

Prisene ble samlet inn 28. og 29. september. Det ble brukt et tilfeldig utvalg produkter, og alle ble først plukket ut hos Dustin Home. Det ble med andre ord ikke gjort noen sjekk hos de andre butikkene i forkant. Eventuelle kampanjepriser er utelatt. Frakt er ikke inkludert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer