DVD-krig mot Akers Mic

DVD-filmer i norsk versjon har ofte slitt med slapp lyd og lite ekstramateriale. For å gi deg mulighet til å kjøpe et bedre produkt har Akers Mic importert filmer fra USA. Nå saksøkes de. Igjen.

Publisert
Sist oppdatert

Si din mening:

Bør parallellimport forbys? (Avsluttet)
Nei(95%) 1059
Ja(4%) 46
Vet ikke(1%) 10
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


DVD-kampen i Norge er så langtfra over. I følge NRK vil fire av de største norske filmdistributørene, Nordisk Film, Scanbox, SF Norge og Universal Pictures Norway, nå gå til sak mot Akers Mic. Distributørene mener at forretningen står bak ulovlig parallellimport av kjøpefilmer, og krever derfor 12 millioner kroner i erstatning.
Sjefen for Akers Mic, Trond Wikborg, frykter konsekvensene.

- Enten så blir det en ganske dramatisk reduksjon i filmutvalget i Norge, eller så må folk direktimportere selv. Og det blir en god del dyrere, sier Wikborg til NRK.

Definisjonsspørsmål


Det er forbudt å parallellimportere filmer som norske distributører har kjøpt rettighetene til. Spørsmålet blir derfor hva som kan sies å være det "samme produktet".

Er "Harry Potter og Mysteriekammeret" i filmformat det samme som "Harry Potter og Mysteriekammeret" på DVD? Og hva hvis sistnevnte foreligger med nye scener, omvisninger i Humlesnurrs kontor og test av egne trolldomskunnskaper?

Det er altså her stridens kjerne ligger.

Dømt tidligere

De fire norske distributørene og deres advokat Terje Hensrud vil altså sette en stopper for parallellimporten, og krever 11,8 millioner kroner fra Akers Mic for tapt fortjeneste.

For tre år siden tapte Akers Mic i Lagmannsretten i en lignende sak, som slo fast at det er forbudt å importere DVD-filmer hvis det krenker rettighetshaver. Men sjefen for Akers Mic, Trond Wikborg, sier at han ikke har noen intensjoner om å bøye av for distributørene.

- Jeg synes det er meningsløst å begrense folks muligheter til å kjøpe film i Norge ut fra profittbehov.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer